Langaton yhteiskunta on häiriöttömien radiotaajuuksien varassa

Heräät ja huomaat, että olet jo myöhässä. Uusi radio-ohjattu herätyskellosi ei herättänytkään sinua, se näyttää väärää aikaa. Kiiruhdat autolle. Painat kauko-ohjainta, mutta vilkut eivät välähdä tuttavallisesti eivätkä ovet aukea.

Naapurillasi on vieressä sama ongelma. Hän valittaa, että aamu-uutiset jäivät näkemättä, kun tv näytti lumisadetta ja radiosta kuului ihan outoja. Päätät tilata taksin, mutta älypuhelimesi ei löydä verkkoa. Mitä ihmettä?

Edellä mainitut langattomat laitteet ja palvelut hyödyntävät radiotaajuuksia. Näin siis voisi tapahtua, jos radiotaajuuksien käytöstä ja valvonnasta ei huolehdittaisi. Jos taajuuksien käyttö olisi sattumanvaraista ja vapaata, olisi langattomien laitteiden toiminta epävarmaa. Onneksi näin ei ole Suomessa.

Taajuuksien hallinta varmistaa häiriöttömät langattomat palvelut

Kuluttajilla ja yhteiskunnan eri toimijoilla on tärkeää olla käytössään toimivat radiotaajuudet koko maassa. Esimerkiksi teollisuuden ja kuntien langattomaan etäohjaukseen ja -hallinnointiin perustuvien palveluiden kuten vesihuollon ja kaukolämmön häiriötön toiminta on meille kaikille välttämätöntä. Koko Suomen kannalta on kriittistä, että puolustusvoimien ja muiden viranomaisten käytössä on luotettavat ja häiriöttömät viestintäyhteydet muun muassa pelastus- ja hätätoimintaan.

Viestintävirasto hallinnoi ja valvoo radiotaajuuksia Suomessa. Sovimme taajuuksien käytöstä kansainvälisesti sekä naapurimaidemme kanssa. Näin varmistamme, että radiotaajuuksien käyttö on tehokasta ja häiriötöntä koko maassa ja että yhteiskunnan palvelut ja toimijat saavat tarvitsemansa toimivat ja häiriöttömät taajuudet.

Asiantuntijoidemme työhön kuuluu myös valvoa Suomessa myytävien radiolaitteiden vaatimustenmukaisuutta, jotta ne eivät aiheuta häiriöitä toisille laitteille tai radiojärjestelmille. Hyvänä esimerkkinä näistä ovat langattomasti ohjattavat dronet, joiden käyttö ei saa häiriintyä tai ne eivät saa häiritä toisia radiolaitteita.

Kuluttajien arkea ovat myös toimivat mediapalvelut. Myönnämme taajuuksia radio- ja televisiotoimintaan ja ohjelmistotoimiluvat radioasemille sekä luvat lyhytaikaisille radioille kuten messu- ja tapahtumaradioille.

Mobiiliviestintä kasvaa hurjaa vauhtia; operaattoreiden pitää pystyä tarjoamaan uusia palveluita moitteettomasti toimivilla radiotaajuuksilla ja kuluttajien pitää saada käyttöönsä häiriöttömiä viestintäsovelluksia. Valvomme matkaviestinoperaattoreille asetettujen velvoitteiden täyttymistä liittyen kuuluvuuteen niin maanlaajuisesti (peittoaluevelvoitteet) kuin asuntojen sisällä (sisätilakuuluvuuden velvoitteet).

Tarpeen vaatiessa selvitämme matkaviestinverkon tai television ja radion vastaanoton häiriöitä yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Asiakaspalvelumme neuvoo kuluttajia häiriötilanteissa.

Digiyhteiskunnan perusta rakenteilla

Matkaviestinverkon käyttö kasvaa hurjaa vauhtia, ja yhteiskunnan toiminta rakentuu yhä enemmän langattomien mobiiliverkkojen ja niiden varassa toimivien sähköisten palvelujen varaan. Tästä syystä langaton infrastruktuuri on kriittinen osa tulevaisuuden yhteiskuntaa. Matkaviestinverkon merkitys muuttuu bittien siirrosta alustaksi, jonka varaan rakentuvat myös digitaaliset palvelut.

Viestintävirastossa tuemme myös uusien teknologioiden kuten 5G:n ja loT-laitteiden käyttöönottoa ottamalla uusia taajuuksia käyttöön ja edistämällä Suomen tarpeita kansainvälisesti ja naapurimaidemme kanssa. Edistämme uusien teknologioiden ja palveluiden kehitystä myöntämällä testilupia nopeasti ja joustavasti.

Teemme töitä, jotta digitaaliset palvelut vesihuollosta lämmönjakeluun ja älyliikenteestä yksittäiseen auton kauko-ohjaimeen toimivat sujuvasti ja häiriöttä. Näin päiväsi käynnistyy ilman epämukavia yllätyksiä - tänään ja tulevaisuudessa.

Ota yhteyttä, jos tarvitset lisätietoa taajuuksien käytöstä tai vaikkapa 5G-testiluvista!

Kirjoittaja on Viestintäviraston Taajuushallinnon johtaja.

Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)IlmeJarno

Asiasanat: Taajuudet , Blogit

LinkedIn Print