VoLTE, VoWiFi, 5G…mitä kaikkea kännykkäsi pian osaakaan?

Uudet tekniikat tuovat myös ääniyhteydet 4G- ja WLAN-verkkoihin. Vaikka uuden älypuhelimen data siirtyy 4G-verkossa, äänipuhelut kulkevat useimmiten vain 2G- ja 3G-verkoissa. Käytännössä 4G-datansiirtoverkossa olleen puhelimen on siis pitänyt kytkeytyä puhelun ajaksi takaisin vanhempaan teknologiaan.

Jatkossa 4G-verkoissa käytetään yhä useammin VoLTE-puheluita eli korkealaatuisia laajakaistapuheluita, jolloin myös äänipuhelu kulkee 4G-verkossa. VoLTE-teknologian avulla puhelun äänenlaatu on aiempaa parempi ja kytkentäajat lyhenevät.

Sisätilojen yhteysongelmiin saadaan helpotusta VoWiFi-äänipuhelutekniikalla. Jos sisällä ei ole 4G-verkkoa, puhelut voi siirtää langattomaan lähiverkkoon. Kun mennään ulos ja lähiverkon peittoalue loppuu, puhelun voi ohjata takaisin 4G-verkkoon.

Eri operaattorit ottavat näitä uusia tekniikoita käyttöön eri tavoilla ja aikatauluilla. Vasta osa uusista älypuhelimista toimii mainituilla tekniikoilla.

Nopeimmat yhteydet taajuuksien yhteiskäytöllä

Viestintäverkkojen tiedonsiirtomäärät ovat kovassa kasvussa ja tarve yhä nopeammille yhteyksille lisääntyy räjähdysmäisesti. Nopeat yhteydet vaativat nykyistä enemmän radiotaajuuskapasiteettia.

Nykyisin ratkaisu on eri taajuusalueiden käytön yhdistäminen. Tällä hetkellä operaattorit käyttävät 4G-verkoissa yhdellä taajuusalueella enimmillään kaksi kertaa 20 megahertsin kapasiteettia. Kahden eri taajuusalueen, esimerkiksi 800 ja 1800 megahertsin, yhdistäminen on kuitenkin jo mahdollista. Eräät uusimmat älypuhelimet voivat jo käyttää jopa neljää eri taajuusaluetta tiedonsiirtonopeuden lisäämiseksi.

Älypuhelimien lisäksi 4G-radioverkossa tarvitaan tuki eri taajuusalueiden yhteiskäytölle.

5G tarkoittaa tiedonsiirtonopeutta, kapasiteettia ja erittäin pieniä viiveitä

4G-verkot jatkavat kehittymistään kohti 5G:tä ja sen ominaisuuksia ja tiedonsiirto nopeutuu, mutta se ei riitä. Kasvava tiedonsiirron määrä tarvitsee valtavasti taajuuskapasiteettia, jota löytyy korkeilta taajuuksilta.

5G-verkkojen teknisten standardien määrittely on käynnissä. Uusi 5G-radioverkkoteknologia hyödyntää aluksi korkeita, yli 24 gigahertsin taajuusalueita, joista päätetään Kansainvälisen televiestintäliiton järjestämässä maailman radiokonferenssissa vuonna 2019. Suomessa korkeista taajuusalueista otettaneen käyttöön ensimmäisenä eurooppalaiseksi taajuuskaistaksi kutsuttu 24–27 gigahertsiä ja matalammilta taajuusalueilta ensi vuoden lopussa vapautuva 3400–3800 megahertsin taajuusalue.

Uusi 5G-radioverkkoteknologia mahdollistaa yhteydet erittäin pienellä viiveellä. Tämä on elintärkeää esimerkiksi eri teollisuudenaloille, jossa koneet keskustelevat tulevaisuudessa langattomasti keskenään. 5G-teknologia mahdollistaa myös suuren määrän verkkoon kytkettyjä laitteita ja esineitä (IoT) sekä niiden pitkän toiminta-ajan. Joillekin 5G on revoluutio, toisille evoluutio. Eikä kehitys varmasti 5G:hen lopu – onneksi.

Pasi Toivonen Twitterissä: (at)UMTS900

Kirjoittaja on Viestintäviraston johtava asiantuntija. Viestintävirasto edistää uusien viestintäpalveluiden ja -teknologioiden kehitystä ja huolehtii Suomen eduista kansainvälisillä foorumeilla.


HISTORIAA JA SANASTOA

Puheluita välittävä Autoradiopuhelinverkko ARP avattiin Suomessa vuonna 1971. Sen jälkeen tulivat NMT, GSM, UMTS ja LTE-radioverkkoteknologiat. LTE- eli 4G-verkot kattavat jo lähes koko maan. Olemme Suomessa maailman ykkösiä mobiilidatan käytössä.

ARP = Autoradiopuhelinverkko

NMT (Nordiska Mobiltelefongruppen) = Yhteispohjoismainen radiopuhelinverkko (1G)

GSM (Global System for Mobile Communications) = Maailmanlaajuinen matkapuhelinjärjestelmä (2G)

UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) = Kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologia (3G)

LTE (Long Term Evolution) = Neljännen sukupolven matkapuhelinteknologia (4G)

VoLTE (Voice over LTE) = Korkealaatuinen laajakaistapuhelu 4G-verkossa

VoWiFi (Voice over WiFi) = 4G-puhelut WLAN-verkon kautta

ITU (International Telecommunication Union) = Kansainvälinen televiestintäliitto

IoT (Internet of Things) = Esineiden/asioiden internet

Asiasanat: Puhelin , Taajuudet , Matkapuhelin , Älypuhelin , Blogit

LinkedIn Print