Vapaus valita

Tulevaisuudessa muun muassa työmme, harrastuksemme, terveytemme ja liikkumisemme tulee perustumaan huippunopeiden verkkojen käyttöön. Käyttäjinä tarvitsemme sekä kiintein kuituyhteyksin että langattomasti toimivia palveluja. Myös tulevaisuuden mobiilit 5G-ratkaisut tarvitsevat toteutuakseen kattavan kuituverkon.

Olemme Viestintävirastossa pitkään yrittäneet murtaa monopoleja ja luoda asiakkaiden kannalta parhaat mahdolliset telemarkkinat. Meillä on Suomessa mahdollisuus valita, minkä operaattorin matkaviestinpalveluja ostamme ja vaihtoehtoja on enemmän kuin yksi. Myös hinnat ovat nykyisin varsin kohtuullisella tasolla. Kilpailu pitää siitä huolen.

Samanlaista kilpailua kaivataan myös nopeiden laajakaistayhteyksien tarjonnassa. Nyt esteenä ovat mm. kuituverkkojen käytöstä tukkutasolla perityt kohtuuttoman korkeat maksut. Kilpailevat yritykset eivät pääse monopoliasemassa olevan yrityksen alueelle tarjoamaan omia palvelujaan.

Pattitilanteen purkamiseen tarvitaan väsymättömiä viranomaisia.

Keskitytään kuituun

Analysoimme laajakaistamarkkinan kilpailutilannetta säännöllisesti. Tuoreimpien tietojen pohjalta sääntelyä olisi tarvetta sekä purkaa että tiukentaa.

Tärkeimmäksi toimenpiteeksi näkisin enimmäistasojen asettamisen isoimpien operaattoreiden toisiltaan perimiin kuidun vuokrahintoihin. Perusteellinen analyysi, kilpailutilanteen ja operaattoreiden hinnoittelukäyttäytymisen arviointi osoittavat, että tämä siirto olisi välttämätön.

Kun kuituhinnat saadaan kohtuullisiksi, pääsevät kilpailevat operaattorit vuokraamaan näitä kriittisiä verkon yhteyksiä ja tarjoamaan omia palvelujaan. Terve kilpailu tuo tullessaan myös lisää investointeja ja uusia innovaatioita. Se antaa myös palveluja ostaville yrityksille ja yksityishenkilöille vapauden valita.

Mistä meille sitten suututaan?

Toki hintoihin kohdistuva sääntely suututtaa itse sääntelyn kohteen. Puhutaan investointien tappamisesta. Puhutaan konkursseista. Ymmärrän ajatukset ja näkemykset varsin hyvin. Näin toteaisin varmasti itsekin, jos katsoisin asiaa vain yhden yksittäisen yrityksen näkökulmasta ja omaa yritystäni uhkaisi markkinaosuuksien pieneneminen. Mutta voisiko kilpailu tuoda tullessaan kaikille hyötyjä? Lisää kysyntää, lisää tuloja?

Uskon vahvasti, että kuituhinnoissa skarppaaminen johtaa koko viestintämarkkinan investointien kasvuun, 5G-kelpoisen kuituverkon rakentamiseen ja huippunopeiden laajakaistayhteyksien parempaan saatavuuteen.

Sääntelystä pitää voida myös luopua, silloin kun sille ei enää tarvetta ole. Luopumisen tuska näyttäisi kuitenkin Brysselistä käsin olevan varsin kovaa. Viestintäviraston sääntelyratkaisut käyvät läpi Euroopan komission tiukan mankelin. Myös tällä kertaa komissio toivoisi meiltä kattavampaa sääntelyn lisäämistä.

Komission nikottelusta huolimatta aikomuksemme on purkaa yli kaksikymmentä vuotta päällä ollut kupariyhteyksien hintasääntely. Näin laitettaisiin lopultakin romukoppaan lankapuhelujen aikaan keskittynyt sääntely.

Odotus palkitaan?

Selvää on, että kilpailu ei synny yhdessä yössä vaan markkinan rakenteita ravisuttavien ratkaisujen vaikutukset näkyvät vasta viiveellä. Uskon, että odotus palkitaan ja meillä kaikilla on ennen pitkää mahdollisuus valita, keneltä ja millaisen nopean laajakaistayhteyden ostamme. Ja vielä edullisella hinnalla.

Ainakin minä kaipaisin kotiini nopeaa nettiä ihan yhtä lailla kuin sähköä pistorasiasta! Yritysten tarpeista puhumattakaan.

Pitkäjänteisessä työssä tukena on yhden asiakkaan lausahdus vuosien takaa: "Regulaattori ei saa koskaan väsyä". Hän kiteytti sen, että suuttumuksesta ja vastustuksesta huolimatta pitää jaksaa pusertaa saman asian eteen, muutoin muutos ei koskaan tapahdu.

Kirjoittaja on Viestintäviraston Markkinat-toimialan apulaisjohtaja.

Twitter (at)LehtimkiMarja

Lue myös

Johanna Juuselan blogi Näkymätön käsi vai näkyvä sääntely?

Asiasanat: Internet , Hinnat , Kilpailu , Laajakaista , Markkinat , Saatavuus , Teletoiminta , Teleyritys , Blogit

LinkedIn Print