Toimivat tietoverkot rasvaavat yhteiskunnan rattaat

Monille meistä on mahdotonta kuvitella arkea ilman sähköisiä peruspalveluitamme. Riippuvuutemme tietoverkoista ja -järjestelmistä on ehdotonta. Viimeistään vuosi 2016 näytti, kuinka teknologian ja toimintamallien räjähdysmäinen kehitys vaikuttaa yhteiskunnan toimintavarmuuteen ja turvallisuuteen.

Alkuvuoden kaksi erittäin laajaa ja pitkäkestoista matkapuhelinverkon häiriötä olivat konkreettisia esimerkkejä uhkista, joita häiriöt aiheuttavat arjellemme.
Arkisilta kuulostavilla vikatilanteilla oli huomattavia vaikutuksia koko yhteiskuntaan.

Saamiemme yhteydenottojen mukaan useita suunniteltuja matkoja jäi tekemättä ja monia kauppoja solmimatta. Erityisen vakavia vaikutuksia nähtiin niissä organisaatioissa, jotka olivat järjestäneet ihmishengen kannalta kriittisiä palvelujaan toimivien matkapuhelinverkkojen varaan. Omassa elämässäni häiriö näkyi ja tuntui, kun ekaluokkalainen lapseni ei voinutkaan soittaa sovittua olen päässyt kotiin -puhelua. Huoli oli kova.

Yhtä vakava esimerkki nähtiin marraskuussa. Lämmönsyöttöä ohjanneisiin laitteisiin vaikuttanut verkkohyökkäys kylmensi asuntoja Lappeenrannassa.
Automaatiolaitteet eivät olleet hyökkäyksen tai rikollisten kiinnostuksen kohteena.

Ne olivat ainoastaan helposti hyödynnettävissä oleva väline Suomen ulkopuolelle suunnatun hyökkäyksen toteuttamiseen. Vaikutukset kohdistuivat kuitenkin välittömästi Suomeen ja suomalaisiin.

Uhkista huolimatta on tärkeää nähdä metsä puilta. Digikehitys muuttaa arkeamme ja haastaa jatkuvasti yksilöitä ja yhteiskuntaa rikkomalla vanhaa ja luomalla uutta.

Muutos on aina vaikeaa ja joskus kivuliastakin. Uudet tavat voidaan ottaa käyttöön vain, jos ihmiset luottavat palvelujen turvallisuuteen ja toimintavarmuuteen. Myös yksityisyydensuojan merkitys on korostumassa. Luottamuksen rakentamiseksi tietoturvallisuus ja vastuulliset toimintamallit ovat erottamaton osa uusien palveluiden luomista.

Uskallan väittää, että antamalla käyttäjille yhä enemmän mahdollisuuksia arvioida eri palvelumalleja, heikommat palvelut poistuvat ja paremmat menestyvät. Tämä luo meille kaikille parempaa arkea.

Muutos on aina myös mahdollisuus.

Kirjoittaja on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja

Lue lisää aiheesta Tietoturvan vuosi 2016 -katsauksesta.

Jatketaan keskustelua Twitterissä

Asiasanat: Tietoturva , Esineiden internet IoT , Haittaohjelma , Kiristyshaittaohjelma , Kohdistettu hyökkäys (APT) , Kyberrikollisuus , Kyberturvallisuus , Palvelunestohyökkäys , Viat ja häiriöt , Blogit

LinkedIn Print