Roamingia, verkkovierailua, vai ihan vaan kännykän käyttöä?

Sanakirjan mukaan roaming tarkoittaa harhailua, kuljeskelua tai koluamista. Suomeksi puhutaan virallisemmin verkkovierailusta, mutta se on terminä sen verran luotaan työntävä, että puhekieleen on paremman jalansijan saanut lainasana roaming, jota tässäkin käytän. Kyse on joka tapauksessa kännykän käytöstä ulkomailla.

Roaming-säännöt muuttuivat EU:ssa 15.6. alkaen. Muutoksista on kevään mittaan pyörinyt julkisuudessa ristiriitaistakin viestiä. Roaming-maksut poistuvat kesällä. Roaming-maksuille haetaan poikkeuslupaa. Kreikanmatka lähestyy. Kännykkä on reissussakin kätevä, mutta maksaako sen käyttö nyt lopulta ekstraa vai ei, ja jos maksaa niin paljonko? Kuluttaja on ymmärrettävästi hämmentynyt.

Uudet liittymät tuovat lisää valinnanvapautta

DNA, Elisa, Moi Mobiili ja Telia ovat saaneet luvan periä lisämaksuja roamingista EU-alueella. Erilaisia uusia tuotteita on jo tuotu markkinoille. Osaan tuotteista sisältyy lisämaksutonta roamingia, toisissa taas kuukausihinta voi olla edullisempi, mutta roaming maksullista.

Kuluttajan kannalta on mainio asia, että tarjolla on monipuolisia ja erilaisiin tarpeisiin soveltuvia vaihtoehtoja, koska käyttötarpeetkin vaihtelevat. Jotkut eivät juuri matkustele, jolloin roaming-maksuilla ei ole merkitystä. Tai voi olla, että ainoa vuosittainen lomareissu suuntautuu Thaimaahan. Toiset taas voivat reissata paljonkin joko naapurimaissamme tai muualla EU:ssa ja tällöin kannattaa liittymän valinnassa kiinnittää huomiota EU-roamingin hintoihin ja ehtoihin.

Käytä puhelintasi ulkomailla entistä edullisemmin

Lisämaksukohinasta huolimatta on hyvä muistaa, että roamingin hinta EU- ja ETA-maissa laski joka tapauksessa tuntuvasti, vaikka maksut eivät täysin poistuneetkaan. Matkapuhelinta uskaltaakin käyttää aiempaa enemmän ilman isoja lisäkuluja. Maahan saavuttaessa puhelimeen tulee infoviesti, joka kannattaa lukea, koska tärkeimmät hinta- ja muut ehdot on tiivistetty siihen. Jos maksukertymä uhkaa kasvaa yli 60 euron, tulee jälleen viestiä operaattorilta. Ilman kuluttajan vahvistusta roaming katkaistaan ja näin estetään tahattomien jättilaskujen syntyminen.

  • Roaming halpeni EU- ja ETA-maissa selvästi 15.6. alkaen
  • Vertaile eri operaattoreiden tuotteita ja valitse omaan käyttötilanteeseesi sopivin
  • Tutustu ennen matkaa oman liittymäsi roaming-hintoihin ja ehtoihin
  • Lue puhelimeen tuleva infoviesti maahan saapuessasi
  • Ja käytä kännykkää aiempaa stressittömämmin

Aurinkoista kesää sekä rentoa harhailua, kuljeskelua ja Euroopan eri kolkkien koluamista!

Lue lisätietoa Viestintäviraston nettisivuilta tai katso video YouTubesta

Kirjoittaja on Viestintäviraston apulaisjohtaja

Twitter (at) Makkospetri

Asiasanat: Internet , Puhelin , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Verkkovierailu , Blogit

LinkedIn Print