Onko TV-antennilla väliä?

Kyllä, on sillä väliä. Toisinaan ihmettelen, miksi kunnollisen tv-antennin hankinta koetaan usein turhaksi. Televisioon ja muihin laitteisiin ollaan valmiita panostamaan paljonkin rahaa, mutta antenniksi valitaan halvin ratkaisu.

Tehokas antenni riittävän korkealla varmistaa näkyvyyden

Halvin antenni ei aina toimi halutulla tavalla. Vastaanotetussa signaalissa on aina voimakkuusvaihteluita, siksi antennista on saatava tv-vastaanottimelle riittävän vahva signaali. Heikosta vastaanoton signaalista kertoo usein se, että välillä kuva häviää tai palikoituu. Kannattaa muistaa, että mitä kauempana tv-lähettimestä signaalia vastaanotetaan, sitä heikompi on vastaanotettu signaali.

Vastaanottopaikan ja lähettimen välillä voi olla esteitä kuten mäkiä, puustoa tai rakennuksia, jotka heikentävät vastaanotettavaa signaalitasoa olennaisesti. Tällöin tarvitaan nykyistä tehokkaampi antenni sijoitettuna mahdollisimman korkealle. Paras antennin paikka ja suuntaus löytyvät antenniasentajan mittauslaitteilla.

Antennijärjestelmänkin pitää olla kunnossa

Vastaanoton ongelmat voivat johtua monesta asiasta. Hapettuneet ja huonot liitokset antennissa, kaapeleissa ja antennivahvistimissa voivat myös aiheuttaa heikon signaalitason tai ajoittaista pätkimistä. Jos antennijärjestelmä on yli 20 vuotta vanha ja ongelmia alkaa ilmetä, niin kunto kannattaa tarkastuttaa antenniasentajalla.

Antennin oikea suuntaus on tärkeää

TV-lähetykset tuotetaan kahdella eri taajuusalueella: Operaattoreista DNA käyttää VHF-aluetta ja Digita UHF-aluetta. Kummallekin tarvitaan oma antenni ja yhdyssuodatin, joka summaa antennien signaalit yhteen kaapeliin. Monialueantennit eivät sovi ratkaisuksi: Antennit on suunnattava erikseen, koska operaattoreiden lähettimet sijaitsevat eri mastoissa.

Antennien suuntauksessa auttaa operaattoreiden karttapalvelu, mutta työhön kannattaa käyttää ammattitaitoista antenniasentajaa, jolla on tarvittavat mittalaitteet, erikoistyökalut ja paikallinen tietämys alueensa vastaanoton ominaisuuksista. Hän osaa huolehtia myös työturvallisuudesta.

Lopullisen tarkan suuntauksen voi tehdä TV-vastaanottimen signaalianalyysitoiminnolla. Vastaanotetun signaalin taso pitäisi olla vähintään 70 prosenttia.

Antennin vahvistukselle on minimivaatimukset

Viestintäviraston määräyksessä M65B on annettu minimivaatimukset TV-antenneille. Vahvistus ilmoitetaan antennin tuotetiedoissa. UHF-alueen antennin vahvistus on oltava vähintään 14 dBi ja VHF-antennin 11 dBi. Antenni on asennettava vähintään viiden metrin korkeudelle maanpinnasta vapaaseen tilaan. Näkyvyysalueen reunoilla heikommassa kentässä kannattaa käyttää 14 dBi:n UHF-antennia vähintään kymmenen metrin korkeudessa.

Mastovahvistimen käyttö on perusteltua vain, jos ollaan heikossa kentässä. Turhaan mastovahvistinta ei pidä käyttää, sillä se voi voimakkaista signaaleista yliohjautuessaan itse aiheuttaa häiriöitä kuvaan.

Radiokelikin voi aiheuttaa häiriöitä

Ilmakehän muutoksetkin voivat aiheuttaa ylipitkää radioaaltojen etenemistä eli radiokeliä, jolloin TV-vastaanotossa esiintyy häiriöitä. Ilmiö esiintyy yleisimmin kesäaikaan. Tähän ei voi varautua eikä sitä voi korjata, täytyy vain odottaa ilmiön loppumista.

Lisätietoa

Matkaviestinverkon operaattoreiden yhteinen www.taajuustalkoot.fi-palvelu kertoo, onko häiriöiden aiheuttaja mahdollisesti lähellä oleva 4G-verkon 700 MHz tai 800 MHz tukiasema. Palvelu toimii arkipäivinä kello 8‒20 myös puhelimitse: 020 411 7676. Jos ongelma johtuu 4G-verkosta, häiriönpoisto on kuluttajalle maksuton.

Operaattoreiden asiakaspalvelu palvelee myös muissa ongelmatilanteissa: Digita Oy:lla ja DNA Oy:lla on velvollisuus tarjota kuluttajille neuvontaa ja opastusta TV-vastaanottoon liittyvissä asioissa. Yhteystiedot: Digita Info, info@digita.fi, arkipäivinä kello 8‒20, p. 020 411 7676.

DNA, p. 044 144 044 (ark 8‒18, la 9‒16.30)

Digitan valtuuttamat antenniasentajat

DNA:n valtuuttamat antenniasentajat

Satelliitti- ja antenniliitto ry:n jäsenyritykset


Jatketaan keskustelua Twitterissä (at)YrjoHamalainen

Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni

LinkedIn Print