Notkea yhteistyö tuo tehoa viestintäverkkoihin ja televisiolähetyksiin

Viranomaisia moititaan usein kankeudesta ja kyvyttömyydestä tehdä yhteistyötä yritysten kanssa. Todellisuudessa viranomaiset ovat kuitenkin yrityksille tärkeä kumppani, sillä sujuva yhteistyö hyödyttää parhaimmillaan koko yhteiskuntaa.

Tuore käytännön esimerkki hyvin hoidetusta kumppanuudesta on 700 megahertsin taajuusmuutokset ja siihen liittyvä asiakasneuvontapalvelu yhteistyössä Digitan kanssa. Tämä kahden vuoden aikana toteutettu hanke on suurin muutos maanpäällisessä televisioverkossa sitten vuoden 2007 digisiirtymän. Muutos koski noin 60 000 yhteisantennikiinteistöä ja noin miljoonaa kotitaloutta Suomessa.

Television antenniverkossa UHF-taajuusalueella on tehty taajuusmuutoksia vuosina 2015−2016 vaiheittain koko Suomessa. Näin 700 megahertsin taajuusalue saatiin televisiolta nopeasti kasvavan langattoman laajakaistan käyttöön tämän vuoden alusta. Television taajuusalue pieneni, mutta muutoksesta hyötyvät niin kuluttajat kuin yritykset: Jatkossa tarjolla on yhä nopeampia viestintäverkkoja ja esimerkiksi videoiden katselu mobiililaitteilla voi jatkaa kasvuaan.

Taajuusmuutosten aikana Digita hoiti alueellisen viestinnän teknisten töiden edetessä sekä näkyvyysongelmiin liittyvät yhteydenotot. Viestintävirasto puolestaan koordinoi viestintää ja järjesti neuvontapalvelun, joka opasti kuluttajia television kanavahauissa. Television katsojat, antenniurakoitsijat ja taloyhtiöt saivat tiedon muutoksista kattavasti ja hyvissä ajoin. Muutos sujui mallikkaasti ja apua tarvitsevat saivat nopeasti tarvitsemansa tuen ja neuvot.

Televisiopalveluilta vaaditaan monipuolisuutta myös jatkossa, siksi muutoksia on vielä edessä: Tarvitsemme nykyistä tehokkaamman lähetystekniikan, joka mahdollistaa tarjonnan lisääntymisen sekä teräväpiirtolähetykset.

Televisioteknologia uusiutuu 31.3.2020, johon mennessä kaikki vapaasti vastaanotettavat tv-kanavat siirtyvät uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan. Tämän jälkeen tv-ohjelmistot eivät enää näy vanhan lähetystekniikan televisioilla. Television ostajien kannattaakin olla jo nyt hereillä ja tarkistaa, että laitteessa on DVB-T2-viritin. Laitemyyjien tehtävä on kertoa asiakkaille teknologiamuutoksesta.

DVB-T2-muutoksessa teemme yhteistyötä tv-yhtiöiden, verkko-operaattoreiden, järjestöjen ja muiden viranomaisten kanssa. Autamme kauppiaita kertomaan muutoksesta ja toivomme median tarttuvan aiheeseen, jotta tieto menee perille kaikille Suomessa.

Kuluttajien ja yritysten tarpeet muuttuvat, teknologia ja maailma ympärillämme kehittyy hurjaa vauhtia. Viranomaisena meidän pitää olla hereillä, ennakoida muutokset ja valmistautua tulevaisuuteen yhdessä kaikkien osapuolten kanssa.

Pääsemme hyviin tuloksiin jatkossakin, kun teemme notkeaa yhteistyötä 100-vuotiaan Suomen hyväksi.

Jatketaan keskustelua Twitterissä.

Kirjoittaja on Viestintäviraston Taajuushallinnon johtaja


Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Blogit

LinkedIn Print