Norminpurku toi uutta potkua fi-verkkotunnuksiin

Fi-verkkotunnustoiminta muuttui perusteellisesti vuosi sitten. Aiempi kansallinen sääntely haluttiin purkaa, koska se oli tarpeettoman raskas. Uudistuksen myötä verkkotunnukset vapautuivat kaikkien haettavaksi ja kuka tahansa mistä päin maailmaa tahansa on voinut rekisteröidä fi-päätteisiä verkkotunnuksia.

Käytännössä uudistus tarkoittaa, että rajoitukset hakijan kotipaikan ja iän osalta poistuivat. Myös ulkomaiset yritykset, yhteisöt ja yksityishenkilöt voivat rekisteröidä fi-verkkotunnuksia.

Verkkotunnusten vapautuminen siivitti fi-tunnusten kasvua

Hyvä mittari norminpurun vaikutuksesta on fi-verkkotunnusten rekisteröintimäärän kasvu. Viime vuoden syyskuusta määrä on kasvanut 10 prosenttia.

Voimakas kasvuvauhti on todettu myös CENTRin (Council of European National Top-Level Domain Registries) tilastossa, jossa .fi:n kasvu on ollut tänä vuonna kolmanneksi voimakkainta Euroopassa.

Lähde: DomainWire Global TLD Stat Report Q2 2017.

Pidä verkkotunnuksestasi hyvää huolta

Verkkotunnusten vapautuminen toi myös mukanaan kansainvälisesti tunnetun Drop catching -ilmiön. Siinä tietyt toimijat rekisteröivät jokaisen vapautuvan verkkotunnuksen automaattisesti joko jälleenmyynnin tai mainosliikenteen toivossa.

Vaikka dropcatchereiden toiminta saattaa harmittaa, on se täysin laillista, kuten myös verkkotunnusten jälleenmyyminen. Omasta verkkotunnuksesta ja sen uusimisesta on siis entistä tärkeämpää pitää hyvää huolta. Lue lisää Drop catchingistä blogista.

Viestintävirasto seuraa fi-tunnusten tietoturvaa

Välitystoiminnan tietoturvaan haluttiin kiinnittää erityistä huomiota, kun fi-verkkotunnustoimintaa lähdettiin muuttamaan. Viestintävirasto on asettanut verkkotunnusvälittäjille tietoturvan vähimmäisvaatimukset.

Verkkotunnusvälittäjien on huolehdittava tietoturvasta varautumalla uhkiin ja puuttumalla tietoturvapoikkeamiin. Myös varautumissuunnitelma on dokumentoitava.

Viestintävirastolla on myös oikeus puuttua entistä tehokkaammin verkkotunnuksen tietoihin, jotta merkittävät tietoturvaloukkaukset voitaisiin estää. Siksi yhteistyö viraston ja ympäri maailmaa toimivien verkkotunnusvälittäjien kesken on ensiarvoisen tärkeää.

Fi-verkkotunnukset on mukana Yritys 2017 -tapahtumassa Helsingin Messukeskuksessa 5. - 6.9.2017. Nähdään ständillä 3a11!

Twitter (at)JuhaniJuselius

Kirjoittaja on Viestintäviraston johtava asiantuntija.

Asiasanat: Internet , Fi-juuri , Nimipalvelimet , Verkkotunnukset , Verkkotunnusjärjestelmä , Verkkotunnusrekisteri , Välittäjä , Blogit

LinkedIn Print