Napattiinko verkkotunnuksesi?

Kansainvälisesti tunnettu Drop catching -ilmiö aiheuttaa harmia fi-verkkotunnusten käyttäjille. Käytännössä verkkotunnus napataan ja rekisteröidään jollekin toiselle taholle heti, kun sen voimassaolo ja suoja-aika lakkaa. Tämä on laillista, samoin verkkotunnusten jälleenmyyminen.

Verkkotunnukset ovat voimassa vain määräajan

Suomen fi-päätteisen verkkotunnuksen voi rekisteröidä vuodeksi tai enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Voimassaoloajan päätyttyä fi-verkkotunnus on kuukauden ajan suoja-ajalla, jolloin sitä ei voi rekisteröidä kukaan muu. Verkkotunnuksen käyttäjä huomaa heti suoja-ajan alussa, että verkkotunnuksella aiemmin avautunut internetsivu tai sähköpostiosoite ei enää toimi. Suoja-aikana verkkotunnuksen voimassaolon ehtii vielä uusia.

Robotit nappaavat vapautuneet verkkotunnukset nopeasti

Jos verkkotunnusta ei uusita, se vapautuu suoja-ajan jälkeen vapaasti rekisteröitäväksi kenelle hyvänsä. Viestintäviraston verkkotunnusrekisterirajapintaa nuuskivat robotit usein nappaavat tunnuksen heti vapautumisen jälkeen, usein tämä on ammattimaista ja globaalia toimintaa. Vapautunut verkkotunnus rekisteröidään domainereiden, yrityksen tai yksityishenkilön, nimiin.

Jos aiemmalla käyttäjällä ei ole verkkotunnusta vastaavaa tavaramerkkiä tai rekisteröityä ja suojattua nimeä kuten toimi- tai aputoiminimi, niin tunnusta ei saa takaisin muuten kuin rahalla.

Domainereilla on eri ansaintalogiikoita: Joskus verkkotunnus myydään takaisin entiselle omistajalle edullisesti, joskus joutuu pulittamaan suurenkin summan. Toisinaan sivustolle perustetaan tekaistu nettikauppa ja joskus verkkotunnuksella aiemmin avautuneet kotisivut kopioidaan internetin syövereistä ja julkaistaan uudelleen hieman muokattuna. Voi olla niinkin, että verkkotunnusta kyttää käyttäjä, jolla on tarve juuri tälle tunnukselle ja joka nappaa sen heti tilaisuuden tullen. Rekisteröidäänpä tunnuksia varastoonkin, kun liikeideaa vasta pohditaan.

Toisinaan verkkotunnuksesta halutaan luopua, kun sille ei enää ole käyttöä, vaikkapa markkinointikampanjan päätyttyä tai yritysnimen muututtua. Nämä irtisanotut verkkotunnuksetkin voidaan ottaa muuhun käyttöön. Robotti ei tunnista, vapautuuko verkkotunnus vahingossa vai tarkoituksella.

Verkkotunnuksen menettäminen on helppo välttää

Verkkotunnusvälittäjän kanssa on syytä sopia kirjallisesti, miten uusiminen hoidetaan. Otetaanko käyttöön automaattinen uusiminen vai kysyykö välittäjä voimassaolon päättymisen lähestyessä, mitä asiakas haluaa tehdä? Välittäjä on vastuussa uusimisesta, mutta tietenkin vain sopimuksessa sovitulla tavalla. Jos muuta ei ole sovittu, niin lain mukaan välittäjän on ilmoitettava asiakkaalle, kun tunnuksen voimassaolo on lakkaamassa.

Omat immateriaalioikeudet on syytä suojata hyvissä ajoin. Hyvän verkkotunnusvälittäjän valintaan kannattaa panostaa.

Twitter (at)SahlmanS

Kirjoittaja on Viestintäviraston lakimies.

Asiasanat: Internet , Verkkotunnukset , Blogit

LinkedIn Print