Kyberturvallisuuskuukauden mottona on kaikkien vastuu

Lokakuussa vietetään jo viidettä kertaa Euroopan kyberturvallisuuskuukautta, jonka motto "Cyber security is a shared responsibility − Stop. Think. Connect" onkin hyvä meidän koti-Suomessakin muistuttaa mieliin. Lausahdus nimittäin kuvastaa hyvin paitsi kyberturvallisuudesta huolehtimisen jaettua vastuuta myös fiksua nettikäyttäytymistä.

Internetissä asiat läheltä ja kaukaa ovat vain klikkauksen päässä ja toisaalta toimintamme verkossa vaikuttaa yllättävilläkin tavoilla digitaalisen yhteiskunnan turvallisuuteen. Yksin kukaan ei pysty huolehtimaan kaikista kyberturvallisuuden osa-alueista ja siksipä jokaisen meistä, ennen kuin klikkaa, on syytä pysähtyä ja ajatella, mitä on tekemässä ja vaikkapa mihin on henkilötietojaan lähettämässä. Kun toimii näin, arkeamme monipuolistavien ja töitämme helpottavien sähköisten palvelujen käyttöä ei ole tarpeen vältellä ja pelätä.

Kyberturvallisuuskuukauden aikana eri puolilla Eurooppaa järjestetään yli 300 kyberturvallisuustapahtumaa − Suomessakin kymmenkunta. Näissä tapahtumissa jaetaan tietoa internetin turvallisuusuhkista ja niiltä suojautumisesta. Tarjolla on konferensseja, työpajoja, koulutustilaisuuksia, korkean tason kokouksia, yleisöluentoja, nettikampanjoita ynnä muuta sellaista. Tapahtumat löytyvät kyberturvallisuuskuukauden teemasivustolta, jossa voi lisäksi testata tietoturvatietouttaan aiheeseen sopivalla visalla − myös suomeksi. Kampanjaa voi seurata Twitterissä tunnisteilla @CyberSecMonth, #CyberSecMonth, #OctoberNIS, #ECSM.

Teemakuukausi näkyy myös Euroopan ulkopuolella, sillä esimerkiksi Yhdysvalloissa järjestetään valtakunnallinen kyberturvallisuuskuukausi ja Stop. Think. Connect -verkkoturvallisuuskampanja.

Tänä vuonna Euroopassa lokakuun erityisteemoina ovat verkkoturvallisuus työpaikoilla ja kodeissa, kyberturvallisuusosaaminen sekä alan sääntely, yksityisyyden suoja ja tietosuoja. Kaikki nämä ovat tärkeitä tekijöitä yhteisen kyberturvallisuuden rakentamisessa, ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Suomalainen tietoturvasääntely on jo pitkään asettanut paitsi velvoitteita verkkojen ja palvelujen tarjoajille myös keinoja ja oikeuksia turvallisuudesta huolehtimiseen.

Työpaikoilla ja oppilaitoksissa opitut hyvät käytännöt tuodaan koteihin ja joskus opittavaa löytyy myös toisinpäin. Jokaisen kyberturvallisuusosaaminen karttuu, kun seuraa alan uutisointia, kysyy, keskustelee, oppii ja neuvoo muita. Eri toimijoiden verkkoturvallisuutta taas tuetaan esimerkiksi Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen Autoreporter-palvelulla, jolla kootaan automaattisesti suomalaisia verkkoja koskevia haittaohjelma- ja tietoturvaloukkaushavaintoja ja raportoidaan niistä verkkojen ylläpitäjille, jotta nämä voivat ryhtyä toimiin verkkojen puhtaana pitämiseksi.

Parannettavaakin toki löytyy. Myös nykyisistä toimintatavoista eikä pelkästään siksi, että kyberturvallisuutta uhkaavat tekijät muuttuvat. Viestintäviraston keväällä 2017 teettämä kuluttajatutkimus osoitti , että puolet suomalaisista käyttää samaa salasanaa useassa paikassa, vaikka ei pitäisi. Samaa salasanaa käyttämällä vaarantaa aina itsensä, mutta joskus myös muut samaa verkkoa tai palvelua käyttävät. Olisiko siis vaikkapa salasanojen kuntoon laittaminen teko, jolla juhlistaisit yhteistä kyberturvallisuuskuukautta?

- Kyberturvallisuuskuukauden teemasivusto

- Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturvaohjeet ja -vinkit

- ENISAn tiedote: Euroopan kyberturvallisuuskuukausi: Tietoverkkojen turvallisuusriskitovat yhteinen haaste

Kirjoittaja on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija sekä Euroopan verkko- ja tietoturvavirasto ENISA:n Suomen yhteyshenkilö

Twitter: KivekasHeidi


Asiasanat: Tietoturva , Kyberturvallisuus , Tietosuoja , Yksityisyydensuoja , Blogit

LinkedIn Print