Kodin laajakaistafilosofiaa osa 1: Johtoja vai ei?

Seinäpistokkeen kautta kotiin tulevien kiinteiden laajakaistayhteyksien ja läheisestä tukiasemasta kantautuvien mobiiliyhteyksien välillä halutaan nähdä helposti vastakkainasettelua. Kun nettikäyttöön soveltuvien matkapuhelinliittymien määrä on kasvanut viime vuosina, käväisee hätäisimpien mielessä jo ajatus johtojen sukupuutosta.

Kun olin alle kouluikäinen kotonani oli VHS-nauhuri. Siinä oli hämmentävän paljon painikkeita ja vilkkuvia valoja, mutta ennen kaikkea johdollinen kaukosäädin. En ole moiseen törmännyt sen jälkeen, eikä syytä tarvitse pitkään miettiä. Johto ei ulottunut kunnolla sohvalle. Johto oli ruma. Johtoon kompastui. Tulevaisuus tuli olemaan johdottomampi…

…reilun 30 vuoden jälkeen televisioni alla nököttää DVD-soitin ja toinen vieläkin modernimpi mediatoistin (Apple TV), jos nyt ensin mainittua voi mitenkään enää moderniksi kutsua. Molemmissa laitteissa on langattomat kauko-ohjaimet. Tästä huolimatta laitteet on yhdistetty televisioon johdoilla.

Johdot ovat pääosin piilossa eikä niihin kompastu. Riittää kun johdot ylettyvät laitteesta toiseen. En minä niitä laitteita nostelisi ja mukana kantelisi, vaikka niissä olisi kuinka pitkät johdot tai ei johtoja lainkaan. Riittää, kun laitteiden kaukosäätimet ovat langattomia.

Jo nyt lähes kaikki palvelut, joiden luonteeseen se suinkin sopii, halutaan kuluttaa langattomasti. Langattomuus ei kuitenkaan uhkaa viestintäverkoissa viihtyvien johtojen elinympäristöä.

Jossain johto kulkee syvällä maassa pysähtyen lopulta maston juurelle ja kivuten rakenteita pitkin ylös matkaviestinverkon radiolähettimeen. Toisessa paikassa johto sukeltaa sisään rakennuksen kellariin, kiemurtelee rakenteiden välissä putkahtaen näkyville olohuoneen nurkasta. Sielläkin johdon matka jatkuu edelleen kodin modeemiin, joka välittää viestejä langattomasti kaikille kodin laitteille.

Jos halutaan hyvää ja luotettavaa langattomuutta tarvitaan myös elinvoimaisia johtoja. Todennäköisesti tulevaisuudessa tarvitaan vielä paljon enemmän johtoja kuin nyt. Näin johdot elävät ja tulevat jatkossakin menestymään omassa usein huomaamattomassa roolissaan langattomuuden rinnalla.

Kirjoittaja on Viestintäviraston erityisasiantuntija.

Twitter (at)JoonasOrkola


Asiasanat: Internet , Puhelin , Televisio , Laajakaista , Liittymä , Matkapuhelin , Mobiililaajakaista , Verkot , Blogit

LinkedIn Print