Älykkäässä kaupungissa turvallisuus on sisäänrakennettua

SmartCity-tapahtuma järjestettiin Helsingin Töölön Korjaamolla loka-marraskuun vaihteessa. Yli 300 kunnan vaikuttajaa ja yritystä oli kerääntynyt kuulemaan, millaiset tekniset ratkaisut tekisivät heidän yhteisöistään edelläkävijöitä. Mukana olimme myös me Viestintäviraston edustajat taajuushallinnosta, markkinoiden sääntelystä ja kyberturvallisuudesta.

Konemusiikki pauhasi ja valot välkkyivät Jone Nikulan juontaessa lavalle toinen toistaan kovempia osaajia, mielipidevaikuttajia ja markkinoijia. Kaikki puhuivat samasta aiheesta, älykkäästä kaupungista. Mielenkiintoinen sekoitus musiikkia ja valoheitinten hehkua loi tapahtuman ilmapiiriin kaivattua rentoutta.

SmartCity eli älykäs kaupunki ei ole yksi iso tekninen alusta, vaan joukko innovaatioita ja ratkaisuja, joita kaupungissa toteutetaan asiakkaiden palvelujen parantamiseksi. Data saadaan ihmisten sosiaalisen median kautta jakamista tiedonjyväsistä ja kaikkialle ripotellusta IoT:sta. Kerätty tietomassa muodostaa Big Datan, josta tieto pureksitaan viisaudeksi tekoälyn avulla, algoritmeilla. TED-puhuja Susan Etlinger puhui isosta perustietotekniikasta, jonka merkityksellisyys muodostuu siitä, mitä me ihmiset sillä lopulta tehdään ja miten sitä ymmärretään käyttää.

Olennainen osa älykästä kaupunkia teknisten hienouksien lisäksi ovat fiksut ihmiset. Ilman heitä älykkäitä ympäristöjä ei synny. He, jotka luovat kokeilunhaluisen kulttuurin uudenlaisten ratkaisujen käyttöönottoon, kuten Helsingin pormestari Jan Vapaavuori esityksessään toi ilmi. Heitä voivat olla ne, jotka hyppäävät päivittäisessä arjessa autonomisesti liikennöivien pikkubussien kyytiin, kun Jätkäsaaressa käynnistyy pilotti jatkona Vantaan asuntomessujen ensikokeilulle. Vantaalla vielä vauhti ei minun päätäni huimannut, mutta toisaalta turvallinen kyyti ei karkottanut pois tulevien liikennöintimahdollisuuksien listalta. Hyppäisin kyytiin uudestaankin (jos ei ole kiire perille).

Puheissa kaikki on helppoa: innovatiiviset älyohjelmat odottavat vain ostajaa ja käyttöönottoa. Trafin, Forum Viriumin, Tampereen kaupungin ja Kyydin edustajista koostuva paneelikeskustelu kuitenkin osoittaa, että MaaS-aikakaudella (mobility as a service) maailman joustavin lainsäädäntö ja viranomaisten tukevat ratkaisut eivät vielä jalkaudu yrittäjän arkeen ja loppukäyttäjien mieliin. Jokin yhä jarruttaa muuten lupaava kehitystä.

Tapahtumaa kyberturvallisuusnäkökulmasta seuranneena päällimmäiseksi jää kysymys turvallisuuden huomioimisesta. Datan käyttöön perustuva älykäs kaupunkiratkaisu voi olla oikeasti älykäs, vain jos yhtenä osana kokonaisuutta tuodaan esiin myös turvallisuuden takaavia ratkaisuja. Nokia nosti esiin turvallisuuden 5G:n mahdollisuuksia käsittelevässä esityksessään. Verisuren esityksessä tuotiin esiin, että ihmisten päätöksenteossa älyratkaisujen käyttöönottoa rajoittaa tiedon puute yksityisyydensuojasta ja turvallisuudesta.

Kyberistä innostuneelle turvallisuusväelle ja hakkereille on omat messut, joissa uhkakuvia pääsee maalailemaan ja avoimesti ratkomaan. Turvallisen maailman luomisessa kyberturvallisuusosaaminen ja -tietoisuus pitää viedä osaksi niitä areenoja, joissa puhutaan arjen ratkaisuista niille, jotka tuovat niitä jokapäiväiseen elämäämme. Tuotteen, jonka tietoturva on puutteellinen, pitäisi näyttää suurin piirtein samalta kuin talon, jonka ikkunoista ja ovista puuttuvat salvat ja lukot.

Turvallisuuden pitäisi olla älyratkaisujen luonnollinen vakio-ominaisuus, joka on esillä niillä lavoilla, joissa ratkaisuista puhutaan. Pintaan on hyvä nostaa myös älykkäisiin ratkaisuihin liittyvät epäilyt, mutta ennen kaikkea turvalliset sisäänrakennetut ratkaisut. Samalla ennakkoluulot hälvenevät ja kokeilukulttuuri siirtyy juhlapuheista käytäntöön.

Kyllä älykäs ihminen haluaa elää aidosti älykkäässä eli turvallisessa kaupungissa.

Kirjoittaja on Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksen Tilannekuva ja yhteistyöverkostot -ryhmän päällikkö.

Jatketaan keskustelua Twitterissä: (at)JarnaHnen


Asiasanat: Tietoturva , Esineiden internet IoT , Kyberturvallisuus , Blogit

LinkedIn Print