Me teimme sen ja hyvin teimmekin − ICANN56

Kuluvan vuoden maaliskuussa tapahtui se, mitä kovinkaan moni ei toiveista ja hyvästä yrityksestä huolimatta uskonut koskaan tapahtuvan: ICANN ilmoitti, että Helsinki on valittu seuraavan kokouksen isäntäkaupungiksi. Tyypillisesti kokousisännät valitaan hyvin tiukan seulan ja pitkän jonotuslistan perusteella, mutta tällä kertaa, kiitos pienten hyttysten ja zika-viruksen, ICANNin seuraavalle Panamaan sovitulle kokoukselle piti löytää uusi isäntä. Ulkoministeriön ja ICANNin hallituksen suomalaisjäsenen nopean ja vuorokauden aikaa kunnioittamattoman kommunikoinnin ansiosta kokous saatiin sovittua Helsinkiin ennen kuin muut halukkaat kaupungit edes ymmärsivät junan jo menneen.

Kokous siis saatiin onnistuneesti Suomeen ja Helsinkiin todella lyhyellä varoitusajalla, mikä aiheutti valtavan paineen suomalaisille isännille ulkoministeriössä, liikenne- ja viestintäministeriössä, Helsingin kaupungilla sekä tietysti Viestintävirastossa. Nopealla aikataululla piti mahdollistaa itse kokous Finlandia-talossa tietoliikenneyhteyksineen sekä samalla hyödyntää kokouksen mainosarvo verkkotunnusvälittäjien sekä muiden fi-verkkotunnuksista kiinnostuneiden osalta. Työtunteja laskematta ja kelloon katsomatta ICANN-kokouksen valmistelussa vanha sanonta "vasta lopussa koittavasta kiireestä" tuntui lähinnä vitsiltä. Mutta vaiva palkittiin ja kokous oli 28 ICANN-kokouksen kokemukseni perusteella yksi ehdottomasti parhaista ICANNin kokouksista.

ICANNin Helsingin kokouksen piti olla ICANNin uuden kokouskäytännön mukaisesti ns. pieni kokous, mutta siitä huolimatta paikan päälle kokoukseen saapui yhteensä yli 1 400 internetin toimivuudesta vastaavaa tai kiinnostunutta ihmistä ympäri maailmaa. Suuresta osallistujamäärästä huolimatta kokous meni ns. täydellisesti putkeen. Toimivat yhteydet saivat kiitosta, Finlandia-talo soveltui tarkoitukseensa hyvin, virastomme ja Helsingin kaupungin yhteisstandi oli todellinen palvelukokonaisuus vieraille - ja mikä tärkeintä, fi-verkkotunnukset sekä verkkotunnustoiminnan 5.9.2016 tuleva suuri muutos, saivat kokouksessa ja suomalaisessa mediassa paljon tarvitsemaansa huomiota.

Henkilökohtaisesti ICANNin kokousviikko toi taas jälleen kerran mukanaan useita mielenkiintoisia keskusteluja palveluntuottajien, muiden maatunnusten, välittäjien ja jopa Yhdysvaltojen kongressiedustajien kanssa. Kontribuution osalta kaksi pitämääni esitystä verkkotunnustoiminnan muutoksesta kiinnostivat kovasti paikalla ollutta yleisöä loputtomalta tuntuvan kysymysmäärän perusteella, puhumattakaan lukuisista mediahaastatteluista ja erilaisissa tilaisuuksissa pidetyistä avajaissanoista. Mielenkiintoinen, mutta raskas ICANNin kokous sai arvoisensa päätöksen, kun kokouksen viimeisenä iltana kokoonnuimme pohjoismaisten kollegojen kanssa kotiini viettämään rentoa BBQ-iltaa wrap-upin merkeissä.

Viikko ICANNin kokouksen isännöintiä oli todellinen kokemus, joka vaati veronsa, mutta nyt on aika siirtyä ansaitusti kesäloman pariin. ICANN56 Helsinki on ohi.

Jatketaan keskustelua Twitterissä

Juhani Juselius
Fi-verkkotunnukset-ryhmän päällikkö, Viestintävirasto

Asiasanat: Internet , Fi-juuri , Nimipalvelimet , Verkkotunnukset , Verkkotunnusjärjestelmä , Verkkotunnusrekisteri , Blogit

LinkedIn Print