Antennitelevisiojakelu ja kanavaniput

Noin puolet suomalaisista katsoo televisiota kotonaan antenniverkon kautta eli useimmiten katolle asennetun antennin avulla. Antennitelevisioverkko tavoittaa yli 99,9 prosenttia kaikista suomalaisista. Antennivastaanotto on myös yleisin tapa saada televisiokuva vapaa-ajan asunnolle.

Manner-Suomessa antennitelevisioverkkojen tv-kanavia jaellaan valtakunnallisesti tai lähes valtakunnallisesti seitsemässä eri kanavanipussa (ns. multipleksi, MUX). Näihin kanavanippuihin eli jakeluverkkoihin on verkkotoimilupa kahdella yrityksellä, Digita Oy:llä ja DNA Oy:llä.

Valtakunnallisten verkkojen lisäksi käytössä on alueellisia kanavanippuja.

Antenniverkon lähetysten vastaanottoon tarvitaan vähintään DVB-T-vastaanotin (television sisään rakennettu viritin tai digiboksi). DVB-T2-lähetysten katsomiseen tarvitaan DVB-T2-kelpoinen vastaanotin.

DVB-T lähetykset korvataan vähitellen DVB-T2-lähetyksillä, joten uutta vastaanotinta hankittaessa kannattaa varmistaa, että se on T2-kelpoinen. Ohjeita tästä löytyy sivustolta www.hdtvopas.fi.

Kaikki ohjelmakanavat eivät näy koko maassa. Toimiluvissa on vaatimukset sille, miten suurelle osalle väestöstä kukin ohjelma on vähintään jaettava. Käytännössä näkyvyysalueet ovat kuitenkin vähimmäisvaatimuksia kattavammat.

Tietoja kanavanippujen ohjelmatarjonnasta ja käytetystä lähetystekniikasta (DVB-T / DVB-T2) löytyy operaattoreiden www-sivuilta (Digita, DNA).

Yhteisantennijärjestelmiä koskee lisäksi siirtovelvoite. Se tarkoittaa sitä, että asunto-osakeyhtiön, kiinteistöosakeyhtiön tai muun niihin verrattavan yhteisantennijärjestelmän ylläpitäjän on huolehdittava siitä, että tietyt ohjelmistot ja palvelut ovat käyttäjien saatavilla muuttamattomina ja samanaikaisesti alkuperäisen lähetyksen kanssa.

Lue lisää siirtovelvoitteesta.

Ahvenanmaan TV-tarjonta

Ahvenanmaan TV-tarjonta poikkeaa Manner-Suomen tarjonnasta. Maakunnassa on vastaanotettavissa yhdeksän TV-kanavaa kahden kanavanipun kautta.

Ålands radio och tv (ÅRTV) (ruotsiksi)


Katso myös:

TV-asemat Suomessa

Radioasemat Suomessa

Onko katollasi kunnon tv-antenni? [pdf, 1 MB]

Asiasanat: Televisio , Antenni , Näkyvyys , Peittoalue , Ohjeet

Päivitetty 09.11.2016

LinkedIn Print