Siirtyminen HD-lähetyksiin

UHF-taajuusalueen verkoissa kaikki vapaasti vastaanotettavat tv-kanavat siirtyvät uuteen lähetystekniikkaan (DVB-T2) 31.3.2020 mennessä. Kaikki antenniverkon maksu-tv-kanavat lähetetään jo nyt pelkästään uudella lähetystekniikalla.

DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa nykyistä laajemmin teräväpiirto-ohjelmistojen (HDTV) tarjonnan tai suuremman määrän perustasoisia (SD) ohjelmakanavia. Muutos edellyttää TV-katsojilta uuden lähetystekniikan vastaanottoon soveltuvan television tai digiboksin hankintaa. "Antenna Ready HD" -merkintä takaa sen, että televisiossa tai digiboksissa on DVB-T2-viritin ja että se on testattu Suomessa. Testatulla vastaanottimella voi jatkossakin katsoa televisiolähetyksiä niin perus- kuin teräväpiirtotasoisena.

Mistä tiedän, toimiiko televisioni myös uudella lähetystekniikalla?

Varmista, että vastaanottimesi löytyy testattujen laitteiden listalta www.testatutlaitteet.fi.

Mikäli televisiota tai digiboksia ei löydy listalta, voit tarkistaa näkyykö kanavapaikalla numero 100 testikanava. Testikanava on tarjolla B-kanavanipussa, jonka peittoalue kattaa 85 prosenttia väestöstä. Voit tarkistaa Digitan karttapalvelusta näkyykö B-kanavanipun sisältö omalla alueellasi.

Mikäli asut B-kanavanipun peittoalueella ja saat testikanavan 100 näkyviin, on vastaanottimessasi DVB-T2-viritin.

Katso myös uuden television ostajalle tarkoitettu opas. [pdf, 78 KB]

Tästä kuviosta [pdf, 50 KB] näkyy, miten HD-virittimellä varustetut tv-vastaanottimet ovat yleistyneet vuodesta 2015 alkaen kaikissa tv-talouksissa ja antennitalouksissa.

Vaikka muissa lähetysverkoissa (kaapeli, satelliitti, IPTV) ei tapahdu lähetystekniikan muutosta, edellyttää teräväpiirtotasoisen kuvan katselu myös niissä oikeanlaisen vastaanottimen hankintaa. "Cable Ready HD" -merkityllä televisiolla tai digiboksilla saa teräväpiirto-ohjelmat näkyviin kaapeliverkossa.


Satelliitti- ja IPTV-verkon asiakkaat saavat tiedon oikeanlaisesta laitteistosta operaattoriltaan.


Asiasanat: Taajuudet , Televisio , Antenni , Antennitelevisio , Jakelu , Kaapeli , Saatavuus , Verkot

Päivitetty 24.05.2017

LinkedIn Print