Kiinteän verkon laajakaistaliittymät yhteystekniikoittain


Tallenna kuvion tiedot CSV-tiedostona

Tässä tilastossa laajakaistaliittymien vähimmäisnopeudeksi verkosta käyttäjälle päin (download) on määritelty 144 kbit/s. Laajakaistaliittymämäärään on laskettu sekä kuluttaja- että yritysasiakkaiden käytössä olevat liittymät.

Kupariliittymät ovat puhelinverkon metallijohtimilla toteutettuja laajakaistaliittymiä.

FTTB (Fiber to the Building) ovat liittymiä, joissa valokuitukaapelointi ulottuu vähintään johonkin samalla tontilla sijaitsevaan rakennukseen. Näissä tapauksissa kiinteistön sisäkaapelointi voi rajoittaa yhteysnopeutta, mutta useimmissa tapauksissa nämä yhteydet mahdollistavat vähintään 100 Mbit/s tiedonsiirtonopeuden.

FTTH (Fiber to the Home) ovat liittymiä, joissa valokuitukaapelointi ulottuu huoneistoon asti. Tällainen yhteys mahdollistaa vähintään 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) tiedonsiirtonopeuden.

Kaapelimodeemiliittymät on toteutettu kaapelitelevisioverkon avulla.

Muut liittymät sisältävät erilaisia radiotekniikan avulla toteutettuja langattomia ratkaisuja, jotka on tarkoitettu käytettäväksi pääosin kiinteässä sijaintipaikassa. Mukaan on laskettu myös sellaiset taloyhtiö- ja kiinteistöliittymät, joita ei ole voitu tilastoida muihin luokkiin.

Tilastoa päivitetään seuraavan kerran maaliskuussa 2019.

Asiasanat: Internet , Laajakaista , Liittymä , Tilastot

LinkedIn Print