Radiolaitteen ostaminen ja käyttö

Kauko-ohjaus sekä langaton tiedonsiirto sisältyy jo lähes kaikkeen kodin elektroniikkaan. Tietyt merkinnät ja dokumentit radiolaitteen mukana kertovat siitä, että laite täyttää sille asetetut vaatimukset. Nämä merkinnät kannattaa tarkistaa jo radiolaitetta ostettaessa.

Katso Viestintäviraston video langattomien laitteiden vaatimuksista.

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten Youtuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä. Viestintäviraston sivuilla Youtube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Radiolaitetta käyttäessä tulee huomioida myös maakohtaiset rajoitukset. Suomessa radiolaitteen hallussapito ja käyttö edellyttää radiolupaa, ellei laitetta ole erikseen vapautettu luvasta.

Kun olet ostamassa radiolaitetta, tarkista seuraavat asiat:

 • Laitteessa ja pakkauksessa on CE-merkintä.
 • Laitteen mukana on laitteen valmistajan laatima EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (EU declaration of conformity), jolla valmistaja vakuuttaa laitteen täyttävän sille asetetut olennaiset vaatimukset. Se voi olla esimerkiksi käyttöohjekirjaan painettu lause “[Valmistajan nimi] vakuuttaa, että [laitteen nimi ja malli] täyttää direktiivin 2014/53/EU vaatimukset".
 • Liittyykö laitteen käyttöön rajoituksia Suomessa (tieto käyttörajoituksista pakkauksessa ja käyttöohjeessa tai myyjältä)
 • Mikäli laitteen käyttöön liittyy rajoituksia Suomessa, selvitä tarvitsetko esimerkiksi radioluvan tai onko laitteen käyttö sallittua Suomessa.
 • On tärkeää, että radiolaitteesi toimii oikealla taajuudella. Väärällä taajuudella toimivat radiolaitteet voivat aiheuttaa häiriötä muulle radioliikenteelle tai ostamasi radiolaite voi häiriintyä muista radiolaitteista.

Esimerkkejä laitteista, joita ei saa käyttää Suomessa väärän taajuuden vuoksi:

 • 49 MHz ja 72 MHz radio-ohjattavat autot, lennokit ja lelut
 • 1,2 GHz langattomat kamerat
 • FRS (family radio service), GMRS (general mobile radio service)
 • 433 MHz LPD (low power device)
 • 444 MHz KDR -radiopuhelimet (kortdistanseradio, short distance radio)
 • USA:n markkinoille tarkoitetut langattomat DECT-puhelimet

Laitteiden toimintataajuuksia muun muassa:

 • 27 MHz radio-ohjattavat lelut, langaton näppäimistö ja hiiri
 • 433 MHz auton lukituksen kauko-ohjain
 • 446 MHz PMR446-radiopuhelin
 • 2,4 GHz langattomat kuulokkeet, WLAN-reititin, radio-ohjattavat lelut

Jos mainittuja tietoja ei ole saatavilla tai ne eivät ole kunnossa, radiolaite kannattaa jättää hankkimatta.

Ostaessasi radiolaitteita EU:n ulkopuolelta vastaat tuotteesta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta radioliikenteen häiriöstä itse. Vaatimustenvastaiset, kuten ylitehoiset tai väärillä taajuuksilla toimivat, radiolaitteet voivat aiheuttaa häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla ylitehoisia laitteita, mutta niiden maahantuonti, jälleenmyynti ja käyttö Suomessa on kielletty. Viestintävirasto valvoo taajuuksien käyttöä ja selvittää radiohäiriöitä.

Tee ilmoitus radiohäiriöstä

Lisätietoa radiolaitteilta vaadituista merkinnöistä

Suurinta osaa radiolaitteista kuten esimerkiksi WLANia, matkapuhelimia ja tablet-tietokoneita, radio-ohjattavia leluja voi käyttää ilman Viestintäviraston myöntämää radiolupaa. Tiettyjen radiolaitteiden, kuten esimerkiksi meri-VHF-radiopuhelimen, VHF/UHF-radiopuhelimen, FM-radiolähettimen käyttö edellyttää Viestintäviraston myöntämää radiolupaa. Tieto käyttörajoituksista tulee olla pakkauksessa ja käyttöohjeessa. Myös myyjän tulee kertoa luvanvaraisuudesta.

Luvasta peritään vuosittainen taajuusmaksu. Lupa myönnetään vain vaatimustenmukaisille laitteille.

Radiolaitteiden ohjelmistopäivitykset eivät saa tehdä laitteista sovellettavien standardien vastaisia (esim. korottaa lähetystehoa).

Radioluvat

Asiasanat: Taajuudet , Radiolaite , Ohjeet

Päivitetty 17.08.2017

LinkedIn Print