5G Momentum -ekosysteemi vie Suomea kärkimaaksi

5G Momentum -ekosysteemin tavoitteena on tehdä Suomesta 5G-teknologian kärkimaa. Ekosysteemin testaus- ja kokeilutoiminta edistää 5G-teknologian tuntemusta, tulevaisuuden mahdollisuuksien tunnistamista ja toimijoiden yhteistyötä. 5G Momentum vauhdittaa uusien palveluiden luomista kuluttajille, yrityksille ja julkishallintoon.

5G Momentum -ekosysteemi on uusi yhteistyöverkosto 5G-teknologian testaus- ja kokeilutoimintaan. Yhteistyö on avain nopeaan sähköisten palveluiden kehitykseen: mahdollistamme toimialat ylittävän yhteistyön ja ketterän kehityksen.

5G Momentum on LVM:n hallinnonalan virastojen yhteinen hanke, jota Viestintävirasto koordinoi. Hankkeeseen osallistuvat Viestintävirasto, Trafi, Liikennevirasto ja Ilmatieteen laitos etsivät hankkeessa myös keinoja oman toiminnan ja hallinnonalan sääntelyn kehittämiseksi.

Suomen edut 5G-testaushankkeiden toteuttamisessa

Verkostoon ovat tervetulleita myös yritykset Suomen ulkopuolelta. Kokeilut mahdollistava lainsäädäntö ja joustava viranomaistoiminta tekevät 5G-testauksesta helppoa. Lisäksi Suomessa on kansainvälisesti verrattuna erittäin kattavat ja kehittyneet mobiiliverkot.

5G-viestintäverkot mahdollistavat uudenlaisia palveluita

Laajemmin käyttöön vuonna 2020 tuleva 5G-mobiiliverkkoteknologia on suorituskykyinen langaton tiedonvälityksen alusta meneillään olevan digitaalisen murroksen toteuttamiseen. Se liittää laitteet, palvelut ja järjestelmät verkkoon nopeasti ja sujuvasti. Suuri kapasiteetti, lyhyt viive ja alhainen energiankulutus ovat 5G:n tärkeimpiä ominaisuuksia.

Nopea ja luotettava laitteiden välinen viestintä mahdollistaa täysin uudenlaisten sovellusten kehittämisen esimerkiksi viestinnän, liikenteen, robotiikan ja automaatioon tarpeisiin. Uusia lyhyttä viivettä vaativia, reaaliaikaisia ja tietoturvallisia palveluita luodaan myös terveydenhoitoon, energiantuotantoon ja logistiikkaan.

5G Momentumin testaus- ja kokeilutoiminnasta syntyvät uudet sähköiset palvelut hyödyttävät kuluttajia, yrityksiä, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia, kuntia ja kaupunkeja sekä valtionhallinnon organisaatioita.

5G Momentum -seminaari 1.6.2018

Ensimmäinen 5G-ekosysteemitapahtuma on 1. kesäkuuta hotelli Scandic Parkissa Helsingissä. Tapahtuman tavoitteena on edistää verkostoitumista 5G-testauksesta ja -teknologiasta kiinnostuneiden tahojen kesken.

Seminaarin videotallenne löytyy YouTubesta. Tallenteeseen pääset tästä linkistä.

Seminaarin esitysmateriaalit

Automated Driving Prefers 5G [pdf, 37 MB]

Anders Eugensson, Director of Governmental Affairs, Volvo Car Corporation

5G tulee, unohtuiko jotain? [pdf, 4 MB]

Matti Latva-aho, professori, langattoman tietoliikenteen tutkimusyksikkö, Oulun yliopisto

5G Momentum -ekosysteemi [pdf, 1 MB]

Jarno Ilme, johtaja, Viestintävirasto

Esittelyssä: 5G Delta [pdf, 2 MB]

Anna-Mari Ahonen maakuntajohtaja, Hämeen liitto

Lisätiedot

Projektipäällikkö Timo Lankinen, p. 050 348 7679 ja hankejohtaja Antti Vehviläinen, p. 040 653 3220.

Asiasanat: Taajuudet , Digitaaliset kokeilut , Kokeilut , Testaus , Verkot

Päivitetty 04.06.2018

LinkedIn Print