Kommunikationsverkets radiotillstånd för Finland 100-satellit

Publicerad 22.03.2018

Kommunikationsverket har beviljat radiotillstånd för Aalto-universitetets Finland 100-satellitsystem. Satellitsystemet består av en satellit som skickas till rymden samt av två jordstationer. Jordstationerna finns i Esbo och Spetsbergen.

Finland 100-satelliten används bland annat för att forska elektromagnetiska fenomen i närrymden, med andra ord rymdväder. Satelliten kan också ta bilder på rymdlandskapet, t.ex. norrsken.

Satelliten roterar kring jorden på cirka 700 kilometers höjd. Satellitens omloppstid är cirka 1 timme 38 minuter. Finland 100-satelliten väger cirka ett kilo och är alltså en så kallad nanosatellit som dock har alla de normala delar som de större satelliterna har.

Internationell överenskommelse om användning av satellitfrekvenser

Satelliterna kan på grund av sin natur orsaka radiostörningar var som helst i världen. Därför måste man komma överens om användningen av frekvenserna internationellt på förhand. Kommunikationsverket har i enlighet med internationella teleunionen ITUs regler ansökt om godkännande för de radiofrekvenser som används i Finland 100-satellitsystemet. Kommunikationsverket har bland annat presenterat lösningar till de bekymmer som de övriga länderna har lyft fram om eventuella risker för störningar.

– Det är fint att få se att rymdverksamheten utvecklas och att företagen lanserar nya satelliter och tjänster. Vi främjar gärna den växande rymdsektorn i Finland. Kommunikationsverket spelar en viktig roll när det gäller att komma överens om frekvenser för satellitsystemet med andra länder. De internationella förhandlingarna om frekvenserna för Finland 100-satelliten började redan sommaren 2016, säger direktör Jarno Ilme från Kommunikationsverket.

Se också

Webbsidorna för Suomi 100-satelliten

Ytterligare information

Radionätsexpert Harri Jores, tfn 0295 390 445

Chef för Fasta nät Suvi Juurakko-Lehikoinen, tfn 0295 390 446

E-postadresserna har formen fornamn.efternamn(at)ficora.fi.

Ämnesord: Frekvenser , Nyheter , Tillstånd

LinkedIn Print