Högupplöst tv blir långsamt vanligare i antenn-tv-hushåll

Publicerad 18.10.2016

Enligt den senaste undersökningen har bara 39 procent av de hushåll som enbart kan ta emot program via det markbundna tv-nätet en tv-apparat eller digitalbox som möjliggör högupplösta sändningar, dvs. HD-sändningar. I maj var andelen 37 procent.

67 procent av alla tv-hushåll hade minst en mottagare som gjorde det möjligt att ta emot högupplösta sändningar. Andelen omfattar alla mottagningssätt: kabel, antenn, satellit och IPTV.

Ny sändningsteknik förutsätter att mottagarna har en DVB-T2-tuner

Sändningarna i det markbundna tv-nätet övergår helt till DVB-T2-tekniken den 31 mars 2020. Den nya sändningstekniken möjliggör ett utbud av högupplösta program eller alternativt sändning av ett större antal kanaler i standardformat. Betal-tv-kanaler övergår till DVB-T2-sändningarna redan tidigare.

För att konsumenterna ska kunna titta på program med den nya sändningstekniken, behöver de en tv-apparat eller digitalbox som är försedd med DVB-T2-tuner. Tv-apparater som är avsedda för det markbundna tv-nätet (antennätet) men som saknar DVB-T2-tuner finns fortfarande till salu för konsumenterna i detaljistaffärer. Enligt GfK, som upprättar statistik över försäljning inom handel, var 10 procent av de tv-mottagare och 2 procent av de digitalboxar som såldes i augusti inte utrustade med DVB-T2-tuner. Försäljarna är vid försäljning skyldiga att informera konsumenterna om huruvida de kan titta på tv-sändningar med mottagaren också efter det att sändningstekniken ändrats.

Märkningen Antenna Ready HD visar att mottagaren har testats i Finland och att det är möjligt att titta på tv-sändningarna både i standardupplösnings- och i högupplösningskvalitet. Det finns en förteckning över testade mottagare på adressen (på finska): www.testatutlaitteet.fi.

Det blir inte några ändringar i kabel-tv-, satellit-tv- och IPTV-tekniken.

Bakgrund till undersökningen

I början av oktober lät Kommunikationsverket och kommunikationsministeriet Finnpanel göra undersökningen i de hushåll som är med i tv-mätarpanelen. Panelen omfattar cirka 1 100 hushåll som representerar hushållen i Fastlandsfinland. Tv-mottagare i sommarstugor ingick inte i undersökningen.

Bild: HD-tuners enligt mottagning av signal

Källa: Finnpanel

Läsanvisning:
100 % av IPTV-hushållen har möjlighet att titta på HD-kanaler
77 % av tv-mottagarna i IPTV-hushållen möjliggör tittande av HD-kanaler

Ytterligare information:

Projektkoordinator Tiina Aaltonen, tfn 0295 390 526
Mer information om ändringarna i det markbundna tv-nätet finns på Kommunikationsverkets sidor
HDTVopas.fi (ger mer information om att ta emot högupplösta sändningar i det markbundna tv-nätet.


Ämnesord: Frekvenser , Television , Antenn , Nyheter

LinkedIn Print