Högupplösta tv-mottagare blir så småningom vanligare i antenn-tv-hushåll

Publicerad 18.05.2016

Enligt den senaste undersökningen har 37 procent av de hushåll som enbart kan ta emot program via det markbundna tv-nätet en tv-apparat eller digitalbox som möjliggör högupplösta sändningar, dvs. HD-sändningar. I december var andelen 33 procent.

64 procent av alla tv-hushåll hade minst en mottagare som gjorde det möjligt att ta emot högupplösta sändningar. Andelen omfattar alla mottagningssätt: kabel, antenn, satellit och IPTV.

Ny sändningsteknik förutsätter att mottagarna har en DVB-T2-tuner

Inom de närmaste åren införs i det markbundna tv-nätet i allt större utsträckning en ny DVB-T2-sändningsteknik som möjliggör ett utbud av högupplösta program eller alternativt sändning av ett större antal kanaler i standardformat. Mängden program som sänds med den nuvarande tekniken (DVB-T) minskar samtidigt stegvis.

För att konsumenterna ska kunna titta på program med den nya sändningstekniken, behöver de en tv-apparat eller digitalbox som är försedd med DVB-T2-tuner. Enligt konsumentskyddslagen har försäljarna en skyldighet att informera konsumenterna om kompatibiliteten mellan apparater och HD-sändningar. Tv-apparater som är avsedda för det markbundna tv-nätet (antennnätet) men som saknar DVB-T2-tuner finns fortfarande till salu för konsumenterna i detaljistaffärer. Enligt GfK, som upprättar statistik över försäljning inom handel, var 10 procent av de tv-mottagare och digitalboxar som såldes i mars inte utrustade med DVB-T2-tuner.

Märkningen Antenna Ready HD visar att mottagaren har testats i Finland och att det är möjligt att titta på tv-sändningarna både i standardupplösnings- och i högupplösningskvalitet. Det finns en förteckning över testade mottagare på adressen: www.testatutlaitteet.fi.

Det blir inte några ändringar i kabel-tv-, satellit-tv- och IPTV-tekniken.

Bakgrund till undersökningen

I början av maj lät Kommunikationsverket och kommunikationsministeriet Finnpanel göra en undersökning i de hushåll som är med i tv-mätarpanelen. Panelen omfattar cirka 1 100 hushåll som representerar hushållen i Fastlandsfinland. Tv-mottagare i sommarstugor ingick inte i undersökningen.

Bild: HD-tuners enligt mottagning av signal

Källa: Finnpanel

Läsanvisning

100 % av IPTV-hushållen har möjlighet att titta på HD-kanaler

77 % av tv-mottagarna i IPTV-hushållen möjliggör tittande av HD-kanaler

Ytterligare information

Projektkoordinator Tiina Aaltonen, tfn 0295 390 526

Mer information om ändringarna i det markbundna tv-nätet finns på Kommunikationsverkets sidor

HDTVopas.fi ger mer information om att ta emot högupplösta sändningar i det markbundna tv-nätet.

Ämnesord: Frekvenser , Television , Markbunden tv , Nyheter

LinkedIn Print