Sportens höjdpunkter i högupplösning: se till att din nya tv-apparat är HD-kapabel

Publicerad 30.03.2015

Det händer i ishockeyrinkar under våren: FM-ligans semifinaler börjar den 3 april och namnet på det nya mästerskapslaget är klart senast den 25 april. VM i ishockey börjar i sin tur den 1 maj. Om man tänker skaffa en ny tv-apparat eller digitalbox lönar det sig att se till att den nya apparaten är HD-kapabel. Då kan man njuta av vårens höjdpunkter i sporten i högupplösning. Om tv-apparaten är försedd med märkningen "Antenna Ready HD" är det en garanti på att hela det omfattande utbudet i markbunden television, inklusive HD-sändningar, kan tas emot både nu och i framtiden.

Tv-bild med högupplösning är rentav fem gånger skarpare jämfört med tv-bild av baskvalitet. HD-bild är synbarligen mer realistisk, färgerna är livligare och bilden återger rörelser mycket skarpt, vilket ger en mera upplevelserik bild t.ex. i idrottsprogram i snabbt tempo och i filmer.

Under de närmaste åren övergår sändningarna i det markbundna tv-nätet i allt större utsträckning till den nya DVB-T2-tekniken. Sändningarna med den gamla DVB-T-tekniken minskar stegvis från år 2017. Det är möjligt att ta emot program med den nya sändningstekniken då tv-apparaten eller digitalboxen har en DVB-T2-tuner. Märkningen "Antenna Ready HD" garanterar också att apparaten kan ta emot allt programutbud i det markbundna nätet såväl i bas- som i högupplösningskvalitet både nu och i framtiden.

Endast i Finland testade HD-mottagare för det markbundna nätet har rätt att använda märkningen.

HD i kabelnätet

För att kunna ta emot HD-program i kabel-tv-hushåll behöver man en tv-apparat eller en digitalbox med högupplösning som har fått märkningen "Cable Ready HD".

Till konsumenternas hjälp

Mer information om i Finland testade mottagare för kabel-tv-nät och markbundna tv-nät finns på www.testatutlaitteet.fi.

Myndigheternas och tv-branschens gemensamma webbplats HDTVopas.fi ger råd till konsumenter vid övergången till högupplösningsbild i alla sändningsnät.

Ytterligare information:

projektkoordinator Tiina Aaltonen, tfn 0295 390 526
specialsakkunnig i radionät Kari Kangas, tfn 0295 390 448

Ämnesord: Frekvenser , Television , Nyheter

LinkedIn Print