Högupplösta tv-mottagare blir långsamt vanligare i antenn-tv-hushåll

Publicerad 25.08.2015

Bara 32 procent av de hushåll som enbart kan ta emot program via det markbundna tv-nätet har en tv-apparat eller digitalbox som möjliggör högupplösta sändningar, dvs. HD-sändningar. Jämfört med senaste vår, då andelen var 29 procent, har det inte skett någon nämnvärd förändring i utbredningen av tv-apparater eller digitalboxar försedda med DVB-T2-tuner.

Tv-apparater som är avsedda för det markbundna tv-nätet (antennnätet) men som saknar DVB-T2-tuner finns fortfarande till salu för konsumenterna i detaljistaffärer. Enligt GfK, som upprättar statistik över försäljning inom handel, var 17 procent av de tv-mottagare och 21 procent av de digitalboxar som såldes i juni inte utrustade med DVB-T2-tuner.

59 procent av alla tv-hushåll hade minst en mottagare som gjorde det möjligt att ta emot högupplösta sändningar. Andelen omfattar alla mottagningssätt: kabel, antenn, satellit och IPTV.

Ny sändningsteknik förutsätter att mottagarna har en DVB-T2-tuner

Från år 2017 övergår sändningarna i det markbundna tv-nätet i allt större utsträckning till en ny DVB-T2-sändningsteknik som möjliggör ett utbud av högupplösta program eller alternativt sändning av ett större antal kanaler i standardformat. Mängden program som sänds med den nuvarande tekniken (DVB-T) minskar samtidigt stegvis.

För att konsumenterna ska kunna titta på program med den nya sändningstekniken, behöver de en tv-apparat eller digitalbox som är försedd med DVB-T2-tuner. Enligt konsumentskyddslagen har försäljarna en skyldighet att informera konsumenterna om kompatibiliteten mellan apparater och HD-sändningar. Märkningen "Antenna Ready HD" visar att mottagaren har testats i Finland och att det är möjligt att titta på tv-sändningarna både i standardupplösnings- och i högupplösningskvalitet. Det finns en förteckning över testade mottagare på adressen: www.testatutlaitteet.fi (på finska).

Frekvensändringarna påverkar inte kabel-tv-, satellit-tv- och IPTV-sändningar, men för att kunna ta emot det högupplösta innehåll som sänds via dessa nät förutsätter att man har en lämplig mottagare.

Bakgrund för utredningen

Kommunikationsverket och kommunikationsministeriet har låtit Finnpanel göra en undersökning i de hushåll som är med i tv-mätarpanelen. Panelen omfattar cirka 1 100 hushåll som representerar hushållen i Fastlandsfinland. Mottagare i sommarstugor avgränsades från undersökningen.

Bild: HD-tuners enligt mottagning av signal

Källa: Finnpanel

Läsanvisning:

100 % av IPTV-hushållen har möjlighet att titta på HD-kanaler

76 % av tv-mottagarna i IPTV-hushållen möjliggör tittande av HD-kanaler

Ytterligare information:

Projektkoordinator Tiina Aaltonen, tfn 0295 390 526

Mer information om ändringarna i det markbundna tv-nätet finns på Kommunikationsverkets sidor

HDTVopas.fi ger mer information om att ta emot högupplösta sändningar i det markbundna tv-nätet.

Ämnesord: Frekvenser , Television , Antenn , Kabel , Nyheter

LinkedIn Print