Ajankohtaista laajakaistahankkeessa

Tuen avulla on rakennettu verkkoja ja mahdollistettu nopeita laajakaistayhteyksiä kotitalouksille ja yrityksille. Uusia hankealueita kilpailutetaan edelleen ja tukihakemuksia voi jättää vuoden 2018 loppuun saakka. Laajakaistahanke jatkuu aina vuoteen 2019 asti.

Uusia laajakaistahankkeita suunnitellaan - tukea rakentamiseen vielä haettavissa

Laajakaistatukilakiin tulleiden muutosten ansiosta valtiontukea voidaan myöntää aiempaa laajemmalle alueelle. Valtiontukea on vielä jäljellä uusille hankkeille noin 24 miljoonaa euroa ja hanke jatkuu ainakin vuoteen 2019 asti.

Markkina-analyysit työn alla (20.9.2017)

Parhaillaan useat maakuntaliitot suunnittelevat uusien laajakaistahankkeiden toteuttamista yli sadan kunnan alueella. Nämä on kuvattu alla olevassa karttakuvassa. Viestintävirasto valmistelee parhaillaan markkina-analyysejä näiden kuntien osalta, jonka jälkeen maakuntaliitot pääsevät valmistelemaan hankkeiden kilpailutusta.

Kuva 1. Suunnitteilla olevat uudet hankealueet vuonna 2017

Valokuituverkon tarjonta Suomessa

Alla olevassa karttakuvassa on kuvattu nopean valokuitupohjaisen laajakaistaverkon maantieteellinen kattavuusalue sekä vakituisten asuntojen ja yritysten toimipaikkojen sijainti. Kartta sisältää kaikki olemassa olevat verkot, sekä tukea saaneet että täysin kaupallisesti rakennetut. Valtiontukea saaneita verkkoja on rakennettu erityisesti Lapissa, Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa ja Satakunnassa.

Nopeudeltaan vähintään 100-megainen kiinteän verkon laajakaistayhteys on mahdollista tilata noin 1,36 miljoonaan kotitalouteen, joka on noin 51 prosenttia kaikista Suomen kotitalouksista.

Kuva 2. Valokuitupohjaisen laajakaistaverkon maantieteellinen kattavuus vuoden 2016 lopussa

Asiasanat: Internet , Laajakaista

Päivitetty 24.10.2017

LinkedIn Print