Useita tietojenkalastelukampanjoita käynnissä

Viestintävirasto on vastaanottanut ilmoituksia useista tietojenkalastelukampanjoista. Kalasteluviestien suhteen on syytä olla erityisen tarkkaavainen. Jos olet syöttänyt pankkitunnuksesi tai luottokorttitietosi kalasteluviestin perusteella jollekin sivustolle, ota välittömästi yhteyttä pankkiisi. Kalastelukampanjat ovat poliisitutkinnassa.

Viestintävirasto on tiedottanyt tällä viikolla useista tietojenkalastelukampanjoista. Huijausviestien teemat ovat liittyneet Postiin, poliisiin, Nordea ja Danske Bank -pankkeihin. Huijausviestien teemat voivat muuttua kampanjoiden edetessä. Huijausviestejä on lähetetty sähköpostiviesteinä ja tekstiviesteinä. Posti- ja poliisiteemaiset kalastelukampanjat ovat kohdistuneet kaikkien pankkien verkkopankkitunnusten käyttäjiin.

Helsingin poliisilaitoksella on tiedossaan tähän mennessä 40 käyttäjää, jotka ovat antaneet verkkopankkitunnuksensa tiedot huijaussivustolle viikon aikana. Tunnuksia on käytetty välittömästi pikalainojen nostoon.

Pankki, Posti ja Poliisi eivät kysele verkkopankkitunnuksia sähköpostilla tai tekstiviesteillä.

Varoituksen kohderyhmä

Kaikki internet-palvelujen käyttäjät

Ratkaisu- ja rajoitusmahdollisuudet

Huijausviestejä sekä viesteissä olevia linkkejä ei ole syytä avata. Jos esimerkiksi verkkopankkitunnukset on syötetty huijaussivustolle, oman pankin asiakaspalveluun on syytä olla välittömästi yhteydessä.

Lisätietoa

Päivityshistoria

Asiasanat: Internet , Huijaus , Roskaposti , Tietojen kalastelu (phishing) , Varoitukset

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248