Suomalaisten käyttäjien tunnuksia ja salasanoja julkaistu verkossa

Lista suomalaisen Älypää-palvelun (alypaa.com) käyttäjätunnuksista ja niihin liittyvistä salasanoista ja niiden käyttäjien sähköpostiosoitteista on julkaistu internetissä. Listassa on yli 127 000 tunnusta ja salasanaa.

On mahdollista, että sama käyttäjätunnus tai salasana on käytössä myös muissa palveluissa, jolloin myös niiden turvallisuus on uhattuna. Julkaistut sähköpostiosoitteet mahdollistavat käyttäjiin kohdistuvat huijausyritykset, joilla mahdollisesti pyritään hankkimaan lisää tietoja.

Varoituksen kohderyhmä

  • Älypää-sivuston käyttäjät
  • Suomalaiset internet-yhteisöpalvelujen käyttäjät
  • Yhteisöpalvelujen ja keskustelupalvelujen ylläpitäjät

Ratkaisu- ja rajoitusmahdollisuudet

Jos Älypää-palvelussa käytetty salasana on käytössä muissa verkkopalveluissa, vaihda myös niiden salasana välittömästi.

Älä vastaa tunnuksiin liittyviin kyselyihin sähköpostitse äläkä syötä käyttäjätunnusta ja salasanaa muihin www-palveluihin paitsi kirjautuessasi salasanan vaihtamista varten. Verkosta löytyy jo sivustoja, jotka tarjoavat mahdollisuutta etsiä omaa käyttäjätunnusta listalta. Älä koskaan syötä salasanaasi tällaisille sivustoille.

Yhteisö- ja keskustelupalvelujen ylläpitäjien on suositeltavaa selvittää, onko julkaistulla listalla palvelun käyttäjien salasanoja. Mikäli on syytä epäillä, että salasanat on saatu esimerkiksi tietomurron yhteydessä, asiasta olisi syytä ilmoittaa viranomaisille, esimerkiksi CERT-FI:lle ja poliisille.

Päivitetty 29.3.2010: Älypää-palvelu on toimittanut käyttäjilleen uudet väliaikaiset salasanat sähköpostitse. Ole yhteydessä palvelun ylläpitäjään mikäli väliaikainen salasanasi ei ole tullut perille.

Lisätietoa

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Varoitukset

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248