Suojaa VoIP-laitteesi ja -palvelusi

Voice over Internet Protocol (VoIP) on tapa siirtää puheluita internetin välityksellä. Hyvin suojattu VoIP-palvelu on turvallinen ja helppokäyttöinen.

VoIP-päätelaite on kiinteä puhelinlaite, matkapuhelimessa tai tietokoneella käytettävä ohjelmisto tai perinteinen lankapuhelin, joka erillisen sovittimen avulla on kytketty VoIP-palveluun.

VoIP-palveluihin liittyvät riskit

VoIP-päätelaite pitää suojata väärinkäytöksiltä. Huonosti suojatun päätelaitteen kautta rikolliset voivat välittää luvatta puheluita esimerkiksi ulkomaille tai kalliisiin palvelunumeroihin.

Väärinkäytetty liittymä voi lyhyessäkin ajassa aiheuttaa liittymän haltijalle useiden tuhansien eurojen vahingot.

VoIP-liikenteeseen liittyy myös salakuuntelun riski. Salakuuntelu on helpointa silloin, kun VoIP-liikenne kulkee langattomassa verkossa (esimerkiksi salaamattomassa WLAN-verkossa).

Päätelaitteen suojaaminen

VoIP-päätelaite on syytä suojata palomuurilla. Helpoin tapa on käyttää päätelaitteen omaa palomuuria. Jos VoIP-ohjelmisto toimii tietokoneella, tietokoneen oma palomuuri on tehokas vaihtoehto. Palomuurissa tulisi sallia VoIP-yhteydet vain palvelutarjoajan palvelimille.

Palomuurin lisäksi VoIP-päätelaitteen/VoIP-ohjelmiston ohjelmistot täytyy pitää ajan tasalla. Uusien päivitysten saatavuus laitteen tai ohjelmiston valmistajan internetsivuilta on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Vaihtoehtoisesti myös automaattisten ohjelmistopäivitysten käyttö on suositeltavaa.

Palvelun salasanat, estot ja saldorajat

VoIP-palvelun oletusarvoinen salasana pitää vaihtaa välittömästi palvelun käyttöönoton yhteydessä.

Tiedustele palveluun kytkettäviä estoja ja rajoituksia palveluntarjoajaltasi.

Jos saat huomattavan suuren laskun tai epäilet joutuneesi väärinkäytön kohteeksi, ole heti yhteydessä palveluntarjoajan asiakaspalveluun.

Katso lisää VoIP-tietoturvavinkkejä

Asiasanat: Internet , Puhelin , Tietoturva

Päivitetty 03.10.2017

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248