[Teema] Vieraskynä: Mikä auttaisi romanssihuijarin uhria?

Vaikka olisit jäänyt romanssihuijarin pauloihin, sinne ei tarvitse jäädä ja sieltä pääsee myös pois. Itsensä loputon syyllistäminen tai häpeä ei auta ketään. Vieraskynässä Riku Salmivuori kirjoittaa, kuinka huijauksen uhri voi toipua kokemastaan.

Huijauksesta voi toipua, kunhan hyväksyy tapahtuneen ja jatkaa elämäänsä. (Kuva: Riku Salmivuori)

Näiden 9 kohdan avulla voit ottaa ensiaskeleet huijauksesta toipumiseen. Älä hätäile, vaan anna itsellesi aikaa. Neuvot on laatinut verkkohuijauksiin perehtynyt erityisopettaja Riku Salmivuori.

1 Älä syytä itseäsi

Teit virheitä ja nyt hävettää, se on hyvä myöntää. Älä silti jää jossittelemaan: tapahtunut on tapahtunut, mutta elämä jatkuu. Muista, että et ole yksin etkä tullut huijatuksi siksi, että olisit tyhmä. Vastassasi olivat ammattihuijarit, jotka tekevät samoja temppuja tuhansille ihmisille vuosittain.

2 Tee rikosilmoitus

Todennäköisesti et saa menetettyä omaisuuttasi takaisin, silti rikosilmoitus kannattaa tehdä. Poliisi voi myös neuvoa, miten asiassa kannattaa edetä. On tärkeää, että tapaukset tulevat viranomaisten tietoon, siten ilmiön laajuudesta Suomessa saadaan oikeanlainen kuva. Pitkällä tähtäimellä tieto voi auttaa myös tulevia uhreja. Romanssihuijarit ovat rikollisia, joiden kiinni saamiseksi tarvitaan usein kansainvälistä poliisiyhteistyötä.

3 Hae tarvittaessa ammattiapua

Älä jää setvimään tapahtunutta yksin, vaan etsi apua esimerkiksi terapiasta. Näin pystyt jäsentelemään kokemuksiasi ulkopuolisen ammattilaisen avulla. Ammattiavun hakeminen voi tuntua vaikealta, mutta tapahtuneen käsittelemättä jättäminen voi jäädä vaivaamaan jopa loppuelämän ajaksi.

4 Varaa toipumiseen aikaa

Olet rikoksen uhri, mistä toipuminen ei käy hetkessä. Ota asia vakavasti ja parane rauhassa. Vie aikaa, jopa vuosia, ennen kuin voit täysin ymmärtää, mitä tapahtui ja miten. Toipuminen ja tervehtyminen ovat hyvällä mallilla, kunhan saat kokemuksesi sovitettua terveellä tavalla osaksi itseäsi.

5 Rakenna sosiaalinen turvaverkostosi uudestaan

Läheiset ovat nyt paras apusi, vaikka huijari olisikin saanut sinut eristäytymään heistä. Palaa tutun turvaverkostosi pariin ja jaa kokemuksesi heidän kanssaan. Älä salaile, vaan ole heille rehellinen. Läheisesi voivat järkyttyä tapahtuneesta aivan kuten sinäkin, mutta lopulta heidän avullaan paranet nopeammin.

6 Etsi vertaistukea

Internetistä löydät tukiryhmiä huijausten uhreille, jotka ovat kokeneet saman kuin sinä. Jaa ja vertaa kokemuksiasi heidän kanssaan sekä etsi tietoa huijauksista. Siten pystyt jäsentämään ja suhteuttamaan kokemaasi laajemmin. Voit myös saada hyviä vinkkejä toipumiseen.

7 Etsi tervehenkistä tekemistä ja harrastuksia

Palaa harrastuksiisi ja etsi myös uusia mielenkiinnon kohteita. Vaikka tapasit huijarin etsiessäsi seuraa netistä, verkossa tapaa myös luotettavia ihmisiä, elämänkumppaneitakin. Kun huijarin vedätys paljastuu ja nettisuhde päättyy, uhrin elämään jää aukko. Valitettavan moni päätyy täyttämään aukon etsiytymällä uudelleen huijareiden seuraan: vältä kaikkia kontakteja heihin.

8 Varo huijareiden uusia yhteydenottoja

Uhriltaan rahaa saanut huijari säilyttää kohteensa yhteystiedot varmasti. Uudet yhteydenotot ovat taattuja: toiset lupaavat rakastaa ja toiset taas hankkivansa menetetyt rahat takaisin. Huijarit tulevat käyttämään kaikkia keinoja saadakseen uhrinsa taas koukkuun. Jos tilanne käy häiritseväksi, esimerkiksi puhelinnumeron voi väliaikaisesti vaihtaa tai kieltää yhteydenotot tietyiltä henkilöiltä tai profiilitileiltä sosiaalisessa mediassa.

9 Jaa kokemuksesi julkisuudessa

Sinua on huijattu, joten olet romanssihuijausten asiantuntija. Ole rohkea ja tee tarinastasi julkinen, koska näin voit auttaa uhreja ja jopa pelastaa jonkun huijarin kynsistä. Älä kierrätä vahinkoa, vaan auta sen korjaamisessa.

Jos olet verkkohuijarin uhrin läheinen

  • puutu
  • välitä
  • pidä yhteyttä
  • kuuntele ja
  • auta arjessa.

Lisää aiheesta:

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Huijaus , Kyberturvallisuus , Netiketti , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248