Teknisen tuen huijauksia Suomessa

Väärennetyt virusilmoitukset johtavat huijareiden tukipalveluihin. Microsoftin tekniseksi tueksi naamioitu palvelu yrittää saada uhrin koneen ja pankkitunnukset hallintaansa. Oikeassa Windowsin virheilmoituksessa ei koskaan ole puhelinnumeroa.

Tekniseksi tueksi tekeytyneet huijarit ovat rantautuneet Suomeen. Poliisin tietoon on tullut tapauksia, joissa selaimen ponnahdusviesti varoittaa viruksesta tai muusta ongelmasta, joka ratkeaa soittamalla viestin puhelinnumeroon. Numerosta vastaava "tekninen tuki" on kuitenkin liikkeellä pahoin aikein. Maailmalla yleiseksi tiedetyt niin kutsutut "tekniset huijaukset" ovat tähän saakka olleet Suomessa melko harvinaisia.

Tämänkesäiset huijaustapaukset ovat ilmenneet normaalin verkkoselailun yhteydessä. Virusvaroitukselta näyttävä ponnahdusikkuna voi säikäyttää käyttäjän uskomaan, että koneeseen on tarttunut haittaohjelma. Helsingin suunnan puhelinnumerossa on vastannut englanninkielinen "Microsoftin tuki", joka pyytää asentamaan etähallintaohjelman ongelman korjaamiseksi. Teknisenä tukena esiintyvä henkilö ei kuitenkaan ole oikea Microsoftin tuki ja etähallinnalla kone joutuu rikollisten haltuun. Huijauksen päätteeksi uhria pyydetään vielä maksamaan parinsadan euron lasku "korjaustoimenpiteistä". Laskuun voi ilmestyä vielä nolla perään, kun sitä maksetaan etähallinnassa olevalla työasemalla.

Viranomaisilla ei ole tiedossa, miltä verkkosivulta valheellisia ponnahdusikkunoita tulee. Microsoftin analyysin mukaan ponnahdusikkuna voi tulla selaimeen haitallisen skriptitiedoston, sähköpostin tai mainoslinkin seurauksena. Merkkejä haitallisesta verkkosivusta ovat mm.:

  • selaimen lukitseminen kokoruututilaan
  • tehtävänhallinnan poistaminen käytöstä
  • ponnahdusikkunoiden jatkuva ponnahtelu
  • äänimerkki, jota ei saa pois päältä.

Windowsin oikeassa virheilmoituksessa ei ole mukana teknisen tuen puhelinnumeroa, johon käyttäjää kehotettaisiin soittamaan.

Viestintävirasto julkaisi keväällä päivitetyn ohjeen verkossa tapahtuvilta huijauksilta suojautumiseksi. Ohjeen luvussa 8.1. varoitetaan erilaisista teknisistä huijauksista: [Teema] Kättä pidempää huijarin taltuttajalle.

Lisätietoja:

Päivityshistoria

Asiasanat: Internet , Tietoturva , Haittaohjelma , Huijaus , Kyberturvallisuus , Virustorjunta , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00181 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248