[Teema] No more ransom! Jäähyväiset kiristykselle

Kiristyshaittaohjelma, ransomware tai ransu - nimityksiä on monia. Ne lukitsevat tiedostoja tai kokonaisia laitteita ja vaativat rahaa niiden avaamisesta. Huhtikuun teemamme on osa Europolin No more ransom! -kampanjaa, jolla jaetaan tietoa kiristyshaittaohjelmista. Teeman aikana julkaisemme neljä tietoiskuvideota, jotka on tehty yhteistyössä Keskusrikospoliisin kanssa.Kiristyshaittaohjelmat iskevät tietokoneisiin, mobiililaitteisiin ja myös muihin verkkoon kytkettyihin järjestelmiin. Ne voivat ujuttautua koneelle sähköpostin liitetiedoston, epämääraisen ohjelman tai haitallisen linkin kautta. On ennakoitu, että kiristyshaittaohjelmilla tullaan hyökkäämään yhä useammin kohteisiin, jotka ovat uhreille taloudellisesti tai tiedollisesti arvokkaita.

Katso tietoiskuvideomme Mikä on ransomware?, joissa erityisasiantuntijamme Antti Kurittu ja Keskusrikospoliisin Tomi Liesimaa kertovat, mistä on kyse ja kuinka kiristyshaittaohjelmia voi torjua. Videoita julkaistaan yhteensä 4 seuraavan kahden viikon aikana, 4. - 12.4. Tässä niistä ensimmäinen.

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten Youtuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä. Viestintäviraston sivuilla Youtube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Lisätietoa Europolin kampanjasta saa osoitteessa nomoreransom.org. Sivusto sisältää muun muassa lähes 40 kryptauksen purkuohjelmaa, jotka purevat tiedossa oleviin kiristyshaittaohjelmiin. Sisältö on alkujaan englanninkielinen mutta saatavilla suomeksikin.

Lue myös alla mainittuja kiristysaiheisia Tietototurva nyt! -artikkeleitamme ja tartu Selviytymisoppaaseemme kiristyshaittaohjelmia vastaan.

Lisätietoa

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Haittaohjelma , Kiristyshaittaohjelma , Kyberrikollisuus , Kyberturvallisuus , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248