Kivikautinen kvanttikryptografia työllistää kyberturva-arkeologeja

Kyberturvallisuutta pidetään lähtökohtaisesti sähköiseen viestintään liittyvänä ilmiönä. Tämä käsitys on saanut kyytiä, kun Kyberturvallisuuskeskuksen kyberarkeologit ovat avanneet kivikaudella käytössä olleita salaustekniikoita ja selvittäneet Oolannin sodan aikaisten palvelunestohyökkäysten varhaisten versioiden anatomiaa.

Kivikautinen salaustekniikka edellyttää Viestintäviraston asiantuntijoilta uudenlaisen näkökulman ottamista työhön. Kivikautisen löydöksen selvitystyötä onkin vaikeuttanut erityisesti tietoturva-arkeologien vähäisyys. "Kunnollista kyberarkeologia ei tahdo löytyä mistään", sanoo Kyberturvallisuuskeskuksen johtava verkkokonservaattori Kauto Huopio. "Olemmekin viritelleet yhteistyötä Museoviraston suuntaan. Pyrimme siihen, että kvanttikryptografiasalaus saadaan puretuksi tämän vuoden loppuun mennessä."

Kvanttikryptokoodin purkaminen on hidasta, mutta onnistuessaan avaa aivan uuden näkymän kivikautisen ihmisen elämän tutkimiseen.

Muutakin konservoitavaa Viestintäviraston hallinnonalalla riittää, sillä vanhentuva verkkotekniikka ja päivittämättömät palvelinkokoonpanot ovat paitsi tietoturvauhka, myös puhutteleva kuva nykyajasta ja lähihistoriasta, joka jonakin päivänä saattaa olla pysyvästi mennyttä. Yhteistyö Museoviraston kanssa parantaa esimerkiksi vanhentuneiden WordPress- ja Joomla!-sivustojen käsittelyä, sillä sivustojen ja ratkaisuiden historiallinen arvo pystytään huomioimaan entistä paremmin.

Kyberturvallisuuskeskus panostaa Suomi 100 -vuoden kunniaksi myös historiallisten sivustojen ja ratkaisuiden taltioimiseen lerpuille. "Tavoittelemme kunnianhimoisesti maailman johtavan verkkokonservaattorin asemaa", Huopio jatkaa.

Värikoodatat lerput vaalivat kansakuntamme verkkohistoriaa

Toinen viittaus varhaisiin kyberturvailmiöihin havaittiin, kun kyberarkelogit tutustuivat Englannin Armada Collectiven toimintaan Itämerellä Oolannin sodan aikana. Koko Oolannin sodan tavoiteeksi on nyt paljastunut varhaisten ranskalaisten kissavideoiden Venäjälle toimittamisen estäminen. Venäläisten ja siinä sivussa suomalaistenkin palveluneston myötä kokeman turhautumisen määrän voi nykyihminenkin helposti kuvitella, ovathan kissavideot internetin haetuinta sisältöä.

Mekin rakastamme kissavideoita

Lisätietoja

Viestintävirasto toivottaa kaikille hauskaa aprillipäivää!
Aprillipäivä

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00181 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248