Vuonna 2016 yhteiskunnan toimintavarmuutta ja turvallisuutta koeteltiin monin tavoin

Viestintäviraston Tietoturvan vuosi 2016 -katsaus on julkaistu. Vuotta värittivät useat huijaukset ja kiristykset, lisääntynyt verkkovakoilu, massiiviset palvelunestohyökkäykset sekä IoT:n esiinmarssi. Katsauksessa esitellään myös tietoturvan kehityssuuntia, arvioidaan tietoturvailmiöiden uhkia ja ennustetaan vuotta 2017.

Tietoturvan vuosi 2016 on nyt paketissa. Nyt viimeistään on aika tarttua katsaukseemme ja tutustua kyberilmiöihin ja alan kehitykseen. Katsaus sisältää useita helposti silmäiltäviä uhka-arvioita, joista käy ilmi, kuinka esimerkiksi DoS-hyökkäysten tai verkkovakoilun uhkat näyttäytyivät kansalaisille, yrityksille ja valtiolle vuonna 2016 ja edellisvuoteen verrattuna.

Vuosi 2016 oli hyvä muistutus siitä, kuinka toimivista viestintäverkoista on tullut elintärkeä osa jokaisen toimivaa ja turvallista arkea. Viime vuosi muistetaan myös esineiden internet (IoT, Internet of things) -laitteiden räjähdysmäisestä kasvusta. Sujuvan digiarjen lisäksi suojaamattomat IoT-laitteet antoivat pohjan, jonka avulla verkkorikolliset saivat aikaan massiivisia palvelunestohyökkäyksiä ja väylän levittää kiristyshaittaohjelmia useisiin kotitalouksiin. Taloudellisista tappioista kärsivät niin kansalaiset kuin yrityksetkin, kun haittaohjelmat varastivat ja kiristivät uhreiltaan rahaa. Verkkovakoilultakaan ei vältytty, vaikka kohdistetut hyökkäykset eivät enää osuneetkaan suoraan kohteeseensa, vaan kiersivät yrityksiin tai valtionhallintoon muun muassa yksityishenkilöiden sähköpostien kautta.

Lue lisää Viestintäviraston katsauksesta Tietoturvan vuosi 2016.

Edellisvuotta paketoi myös Kyberturvallisuuskeskuksen johtaja Jarkko Saarimäki blogissaan .

Lisätietoja

Viestintävirasto, viestintä, puh. 0295 390 248

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Bottiverkko , CERT , Esineiden internet IoT , Haavoittuvuuskoordinointi , Haittaohjelma , Huijaus , Kiristyshaittaohjelma , Kohdistettu hyökkäys (APT) , Kyberrikollisuus , Kyberturvallisuus , NCSA , NCSC-FI , Nollapäivähaavoittuvuus , PRS-palvelu , Palvelunestohyökkäys , Sähköinen allekirjoitus , Sähköinen asiointi , Sähköinen tunnistaminen , Tietojen kalastelu (phishing) , Tietomurto , Tietosuoja , Verkot , Viat ja häiriöt , Virustorjunta , Yksityisyydensuoja , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248