Uusia tilausansoja pankkien nimissä

Tilausansoilla pyritään huijaamaan uhria tilaamaan tekaistun mainoksen avulla jokin tuote pelkkien toimituskulujen hinnalla. Todellisuudessa tuotetta ei ole tarjolla ja uhri tietämättään tilaa kuukausimaksullisen palvelun.

Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskus on tällä viikolla saanut useita ilmoituksia huijausviesteistä, joita on lähetetty Gigantin tai Nordean nimissä. Gigantin nimissä lähetetyt viestit ohjaavat kuitenkin Verkkokauppa.com:in ulkoasua jäljittelevään kyselyyn jonka palkintona väitetään olevan televisio.

Nordea-huijausviestin tapauksessa vastaanottajaa pyydetään lataamaan Nordean tunnuslukusovellus. Viestissä oleva linkki kuitenkin johtaa huijaussivulle, jossa pyydetään vastaamaan kyselyyn.

Kyselyn jälkeen tarjotaan mahdollisuutta saada iPhone pelkkien toimituskulujen hinnalla.

Huijauksen tavoitteena on saada uhrilta luottokorttinumero kuukausimaksullisen tilauksen käynnistämiseksi. Itse tuotetta ei kuitenkaan toimiteta tilaajalle.

Jos astuit tilausansaan ja sait laskun jostakin mitä et ole tilannut, reklamoi laskuttajalle ja kiistä maksuvelvollisuutesi. Hyödynnä Kilpailu- ja kuluttajaviraston reklamaatio-ohjeita. Jos asia ei etene, kysy neuvoa maistraattien kuluttajaneuvonnasta.

Jos haluat tehdä valvontavihjeen kohtaamastasi tilausansasta tai epäasiallisesta mainonnasta, ilmoita viestien sisältö ja lähettäjän numero Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Vihjeitä hyödynnetään kuluttaja-asiamiehen valvontatyössä.

Tietoturva nyt! - Älä lankea tilausansaan – jos jokin somessa kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se myös luultavasti on sitä

Lasku ilman tilausta, "ilmaiset" näytepakkaukset, tilausansat. KKV:n neuvontasivu, viitattu 4.10.2016

Viikon vinkki: Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se on harvoin totta. KKV:n uutinen 14.3.2016

iPhone eurolla - aikuisten oikeastiko?, YLE:n artikkeli 6.4.2016

Päivityshistoria

Asiasanat: Tietoturva , Huijaus , Tietoturva nyt!

LinkedIn Print

Yhteystiedot

logo

Viestintävirasto

Kyberturvallisuuskeskus

PL 313, 00561 Helsinki


Mediayhteydenotot puhelimitse 0295 390 248