Kuulo- ja puhevammaisten henkilöiden erityispalvelut

Jokaisella on oikeus saada kotiinsa tai yrityksensä toimipisteeseen kohtuuhintainen ja toimiva puhelinliittymä. Henkilöt, joilla on kuulo- tai puhevamma, eivät usein voi käyttää puhelinta samaan tapaan kuin muut, joten heillä on oikeus puhelinyhteyttä vastaaviin palveluihin: tekstiviesteihin ja videoyhteyden mahdollistavaan laajakaistaan. Niille alueille, joilla palveluita ei ole kaupallisesti saatavilla, Viestintävirasto on nimennyt yleispalveluyrityksen, jolla on velvollisuus tarvittaessa huolehtia, että asiakas saa toimivan liittymän.

Videopuhelut mahdollistava laajakaista on laadultaan sellainen, että sillä onnistuvat esimerkiksi viittomakieliset videopuhelut tai etätulkkauspalvelun käyttäminen. Laajakaistan nopeuden täytyy olla sekä saapuvassa että lähtevässä liikenteessä vähintään 512 kilobittiä sekunnissa (ns. symmetrinen internetliittymä). Lisäksi laatuvaatimuksena on, että tiedonsiirron viive ei saa olla yli 150 millisekuntia.

Tietoa oikeudesta videopuhelut mahdollistavaan laajakaistaan viittomakielellä

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten YouTuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöistä. Viestintäviraston sivuilla YouTube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Kuulo- ja puhevammaisilla henkilöillä on oikeus myös saada kotiinsa puhelinliittymä, jolla voi lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä. Mahdollisuus tekstiviestien lähettämiseen ja vastaanottamiseen on tärkeä muun muassa sen takia, että kuulo- ja puhevammaiset henkilöt saavat hätätilanteessa yhteyden hätäkeskukseen.

Tietoa oikeudesta tekstiviestit mahdollistavaan liittymään viittomakielellä

Google kerää automaattisesti tietoja palvelujensa, kuten YouTuben käyttäjistä. Lue lisää Googlen tietosuojakäytännöstä. Viestintäviraston sivuilla YouTube-videot eivät automaattisesti näy, ellet erikseen salli niiden esittämistä. Sallimalla videon esittämisen hyväksyt Googlen tietosuojakäytännöt.

Oikeus palveluihin toteutuu, kun liittymä toimii vähintään yhdessä pisteessä kotona tai yrityksen toimipaikassa. Tämä voi edellyttää, että käyttäjä parantaa liittymän kuuluvuutta antennin avulla. Lisätietoa kuuluvuuden parantamisesta löydät antenniohjeesta. Voit pyytää neuvoja kuuluvuuden parantamiseen myös omalta operaattoriltasi.

Jos sinulla on vaikeuksia saada toimiva laajakaistaliittymä, toimi seuraavien ohjeiden mukaisesti:

Tutustu ensin Viestintäviraston ohjeisiin kuuluvuuden parantamisesta ja kysy tarvittaessa neuvoa omalta operaattoriltasi.

  • Jos kuuluvuuden parantamisesta ei ole apua, ota yhteyttä Viestintävirastoon. Linkki yhteydenottolomakkeeseen
  • Ota yhteyttä Viestintävirastoon myös, jos operaattori kertoo sinulle, että osoitteeseesi ei saa toimivaa liittymää edes lisäantennin avulla tai jos et saa neuvoa operaattorilta.

Voit itse tarkistaa hakukoneesta postinumeroalueesi laajakaistayleispalvelusta huolehtivan yleispalveluyrityksen.

Yleispalvelupäätökset

Asiasanat: Internet , Puhelin , Lankapuhelin , Matkapuhelin , Tekstiviestit , Yleispalvelu

Päivitetty 21.10.2016

LinkedIn Print