Whois-palvelu näyttää verkkotunnuksen julkiset tiedot

Whois-palvelun avulla voit selvittää minkä tahansa verkkotunnuksen tai IP-osoitteen julkiset tiedot. Whois-palvelu näyttää tiedot myös muiden kuin fi-päätteisten verkkotunnusten käyttäjistä.

Syöttämällä alla olevaan hakukenttään etsimäsi verkkotunnuksen tai IP-osoitteen, saat esille kyseisen kohteen julkiset tiedot. Myös verkkotunnuspääte (esimerkiksi .fi, .com, .se, .net) on sisällytettävä hakuun.

Whois-palvelun näyttämät tiedot

Whois-palvelu näyttää verkkotunnuksen tai IP-osoitteen käyttäjän julkiset tiedot, kuten käyttäjän nimen ja verkkotunnuksen rekisteröintiajankohdan. Whois-kyselyn tulos kertoo myös, mikä verkkotunnuksen tila (esimerkiksi vapaa tai varattu) on.

Verkkotunnuksesta tehtävä whois-kysely kohdistuu julkiseen whois-tietokantaan, joka antaa vastauksena verkkotunnuksen julkiset tiedot. Jokaista verkkotunnuspäätettä hallinnoivalla taholla on oma whois-tietokantansa.

Verkkotunnusten whois-palvelu perustuu Internet Engineering Task Forcen (IETF) koordinoimaan internet-standardiin RFC 3912, jota ylimmän tason verkkotunnuksia ylläpitävät tahot noudattavat. Standardi asettaa vaatimukset esitettäville tietosisällöille, mutta eri rekisterien ylläpitäjät muotoilevat itse hakutuloksensa käyttäen omia termejään. Näin ollen whois-palvelulla saamasi tiedot eri verkkotunnuspäätteistä poikkeavat toisistaan. Esimerkiksi verkkotunnusten tilat ovat erilaisia riippuen siitä, minkä verkkotunnuspäätteen tietoja haetaan.

Asiasanat: Internet , Fi-juuri , Verkkotunnukset , Verkkotunnusrekisteri , Whois

LinkedIn Print