Ennen fi-verkkotunnuksen rekisteröimistä

Mieti huolella, minkälainen on juuri sinulle sopiva verkkotunnus. Myös lainmukaisuuden varmistaminen ennen rekisteröintiä on tärkeää.

Fi-verkkotunnukset merkitään Viestintäviraston ylläpitämään verkkotunnusrekisteriin verkkotunnusvälittäjän kautta. Verkkotunnuksen käyttäjä päättää itse verkkotunnuksen käyttötarkoituksen ja hankkii tarvittaessa siihen liittyvät palvelut (esimerkiksi nimipalvelimet, verkkosivut ja sähköposti) valitsemiltaan toimittajilta. Verkkotunnuksen voi valita vapaasti, kunhan se on vapaa haettavaksi eikä se loukkaa suojattuja nimiä tai tavaramerkkejä.

Millainen on hyvä verkkotunnus?

Jotta verkkotunnus palvelisi sinua ja tarpeitasi mahdollisimman hyvin, kannattaa sen olla viestinnällisesti selkeä ja teknisesti mahdollisimman rajoitteeton. Hyvä verkkotunnus

  • ei loukkaa kenenkään aikaisemmin rekisteröimää nimeä tai tavaramerkkiä.
  • ei sekoitu toiseen verkkotunnukseen. Liian samankaltainen nimi voi johtaa väärinymmärryksiin.
  • vastaa itse rekisteröimääsi toiminimeä, aputoiminimeä tai sanatavaramerkkiä.
  • on yksilöllinen ja tuo esille kyseessä olevan asian tai palvelun.
  • kuulostaa selkeältä myös ääneen lausuttuna. Esimerkiksi ä, ö ja å -kirjainten vaihtaminen vastaamaan a, o ja a -kirjaimia voi muuttaa nimen merkitystä epäedulliseen suuntaan. Huomioi myös ääkkösiä, saamenkielisiä merkkejä ja tavuviivamiinusmerkin käyttöä koskevat tekniset rajoitteet.
  • soveltuu tarvittaessa myös sähköpostiosoitteesi loppuosaksi. Esimerkiksi verkkotunnus kaupunginvedenpuhdistuslaitos.fi on hankala ollakseen osa sähköpostiosoitetta etunimi.sukunimi@kaupunginvedenpuhdistuslaitos.fi.

Lainmukaisuutta arvioidaan fi-verkkotunnuksen sisältämien merkkien sekä suojattujen nimien ja tavaramerkkien valossa. Toisen tahon suojaamat nimet tai tavaramerkit ovat este vastaavan verkkotunnuksen rekisteröimiselle. Myöskään toisen nimen tai tavaramerkin kanssa liian samankaltaista verkkotunnusta ei kannata varata.

On tärkeää, että varmistat fi-verkkotunnuksen lainmukaisuuden jo ennen rekisteröintiä, sillä Viestintävirastolla on oikeus poistaa suojattua nimeä tai merkkiä vastaava tai sen kanssa samankaltainen fi-verkkotunnus fi-verkkotunnusrekisteristä, mikäli tunnusmerkkioikeuden haltija vaatii verkkotunnusta poistettavaksi.

Asiasanat: Internet , Poistovaatimus , Verkkotunnukset , Välittäjä , Lait

Päivitetty 10.05.2017

LinkedIn Print